Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz aeropress

Poměry kávy při přípravě: Co potřebujete vědět

access_time24. october 2019 personAdmin

Našim oblíbeným nápojem ve své nejjednodušší formě jsou mleté ​​kávové boby smíchané s vodou. To, co určuje, jak dobře to chutná - ať už máme sladkou, komplexní, vyváženou a aromatickou kávu nebo kyselou nebo hořkou - záleží na dvou věcech: kvalitě kávových zrn a vody a na tom, jak je mícháme. Tento poslední prvek může být docela propracovaný: velikost mletí , doba vaření, teplota vody , zařízení na vaření a další ovlivní náš poslední pohár. A pak, samozřejmě, je tu poměr vaření . To je poměr mleté ​​kávy k vodě, něco, co ovlivní sílu vašeho nápoje, pocit v ústech a další. Pojďme se tedy podívat na důležitost poměru pivovarnictví k výrobě skvělé kávy. Proč je poměr tak důležitý? Chuť kávy se bude lišit v závislosti na receptu. Ano, káva na vaření receptů je jako pečení dortu. Na množství každé použité složky záleží. Jen přidáním nebo snížením množství vody nebo kávy můžete změnit chuť kávy, viskozitu a další. Některé baristy používají recepty, jako je „50 gramů kávy na litr vody pro tolik šálků.“ Ale jiné budou mluvit o poměrech, jako je 1:14 - 14 ml vody na každý gram kávy - nebo 1:16 - 16 ml vody na každý gram kávy. Různé metody vaření, různé poměry vaření Řekněme, že máte vysoce kvalitní kávu specializované kvality, která byla mistrovsky pečena, aby zdůraznila své nejlepší vlastnosti - snad její jasmínovou vůni nebo příchuť červené jablko, její zaoblené tělo nebo medovou sladkost. Jak bys to uvařil? Máte několik možností: filtrační káva je pro mnoho lidí ideálním způsobem, jak ochutnat nuance vaší kávy. (Jsou to také moje preference.) S delším a zředěnějším nápojem jsou příchutě čisté. Naproti tomu espreso je kratší, intenzivnější nápoj, který vyniká zobrazením dvou nebo tří hlavních příchutí. A s tím přichází jiný ideální poměr vaření, velikost mletí, doba extrakce a další. Bez ohledu na poměr vaření, většina baristů se snaží udržet konzistentní. To znamená, že mohou pracovat efektivněji a efektivněji. Také vědí, že pokud mají rádi, jak káva chutná, mohou ji v budoucnu replikovat. U espressa budete používat extrémně jemnou mletí a krátkou dobu vaření (často kolem 25–30 sekund) a velmi málo vody - pravděpodobně budete mít poměr někde mezi 1: 1 a 1: 3. A pak máte ristretto a lungos, kratší a delší verze espressa. Obecně lze říci, že pokud jde o ponořenou kávu (jako je francouzský tisk, AeroPress nebo baňkování kávy), budete potřebovat hrubou mletí a delší dobu vaření. Pro odkapávání nebo nalití je zde určitá odchylka v ideální velikosti grilování a dobách vaření. Ponoření a kapání vyžadují mnohem více vody - a mnohem více kávy! Můžete vidět například 1:15 nebo 1:18. Obecně platí, že při ponoření budete potřebovat méně kávy než při kapání / vylévání. To vše jsou však pokyny. Jsou dobrým výchozím místem pro vývoj vaší receptury, ale pokud chcete vědět, co je nejlepší, musíte experimentovat. Vyzkoušejte různé poměry vaření s různými kávami. Existuje ideální poměr ? Ano i ne. Nejprve je dobré se dozvědět, jak různé kultury rádi připravují kávu. Některé země dávají přednost delikátnějším pivám; další, intenzivnější. Za druhé, zatímco mnoho lidí doporučí různé poměry, vždy záleží na kávě. Jak tedy víte, jaký poměr vaření se má použít? Filtrační káva vyrobená v 1:20 by byla slabým zředěným šálkem. 1:10 by bylo velmi intenzivní. Toto jsou krajní konce stupnice; vaším cílem by mělo být najít správnou rovnováhu pro každý šálek. Chcete být schopni vnímat vůně, vůně, příchutě a kyselost a všechny tóny, které může rafinovaný patro ochutnat - a chcete si je užít. Nejde jen o poměr ... Poměr uvaření kávy je důležitý, ale je třeba zvážit i další věci: druh vody, profil mletí, teplotu, jak vyléváte vodu ... existuje tolik proměnných. Pokud vaše káva nechutná správně, měli byste začít změnou jedné proměnné najednou a udržet vše ostatní konzistentní. Nejjednodušší je začít s velikostí grindu: Pokud je vaše káva kyselá, slaná nebo chybí, jemně ji rozdrťte . Tím se zvýší kontaktní plocha, což zase zvýší rychlost extrakce a umožní vám získat více těch sladkých kávových příchutí v šálku. Pokud je vaše káva příliš hořká, mletí hrubší . Tím se zmenší kontaktní plocha, sníží se rychlost extrakce a zabrání se vstupu příliš velké hořkosti do vaření. Poznámka: rychlost extrakce (rychlost, s jakou sloučeniny vstupují do vařeného nápoje z půdy) a doba vaření (množství času, ve kterém se mletá voda a káva dostanou do kontaktu) mohou znít podobně, ale jsou velmi odlišné. Dávejte pozor, abyste je nezaměňovali. 

folder_openPřiřazené štítky

Průvodce výběrem mlýnku na kávu

access_time24. october 2019 personAdmin

Hledáte ještě lepší chuť kávy? Možná je čas investovat do nového mlýnku na kávu. Se všemi možnostmi na trhu však může být obtížné vybrat pro vás ten nejlepší stroj. Nikdy se nebojte - jsem tu, abych si před nákupem mlýnku na kávu rozdal některé z nejdůležitějších informací, které potřebujete vědět. Z toho, proč mlýnky na kávu záleží na otřepání vs čepel, to všechno vysvětlím. Začněme! Proč si koupit (lepší) mlýnek na kávu? Předemletá káva není dost dobrá Ta taška předem mleté ​​kávy vyprchala dlouho předtím, než jste ji koupili. Když drtíte kávu, začne se okamžitě uvolňovat vůně - a všimnete si rozdílu, který to v šálku způsobí. Nápoj, který se vaří s kávou, která byla mletá právě před patnácti minutami, postrádá stejné chutě a vůně jako dobré, čerstvě mleté ​​zrna. A pokud kupujete speciální kávu, chcete, aby chutnala nejlépe. Chcete pro svého sládka správnou velikost mletí Znáte velikost grindu, která potřebujete pro vaši oblíbenou metodu vaření a recept? Každá metoda vaření piva má ideální brusný profil . Předemletá káva nebude jen zatuchlá; může to být také příliš hrubé nebo jemné. (Za zmínku stojí také to, že zatímco většina mlýnků nabízí dobrou škálu velikostí, některé z nich nebudou vařit dostatečně tureckou kávu.) Chcete přepínat mezi metodami vaření - nebo recepty Řekněme, že máte několik způsobů přípravy: V60, frenchpress a domácí espresso. Proč byste si měli kupovat samostatnou kávu pro různé způsoby vaření, když byste si mohli koupit jeden sáček a vhodně rozemlet? A co víc, velikost mletí je klíčem k extrakci  a experimentováním s malými odchylkami v ní můžete ovládat chuť vaší kávy. To platí zejména, pokud vaříte s AeroPress, který dobře funguje s širokou škálou velikostí grilování, dobou vaření a recepty. Máte dost nekonzistentní nebo špatné kávy Nekonzistentní grind může vést ke špatné pivo, zda problém je hořkost, kyselost, nebo prostě, že se nemůžete dostat stejný vkus dvakrát. Pokud však používáte brusku nekvalitní kvality, pravděpodobně budete mít k dispozici větší a menší kousky („balvany“ a „pokuty“). Balvany se podextrahují a vytvářejí kyselou a nevyváženou chuť; pokuty se přetáhnou a přidají hořkost. Jen si představte: koupili jste si výjimečnou kávu (a pravděpodobně jste za ni zaplatili dost). Ale teď to prostě nedokážete ochutnat stejným způsobem jako v kavárně - a to vše kvůli vašemu mlýnku. Chcete mít větší kontrolu nad svým espressem Chcete vylepšit své espresso? Pak je čas na trochu technické! Teplota a vlhkost, denní doba a dokonce i věk vašich pražených bobů mohou ovlivnit ideální velikost mletí pro váš kávovar a recept. Například, když je vlhkost vyšší, kávová zrna absorbují část této vlhkosti. Mít dobrý mlýnek vám umožní větší přesnost při mletí vašich kávových zrn - to znamená, že můžete mít stejnou skvělou kávu i přes počasí, denní dobu nebo pokud jsou vaše zrna o několik dní starší. Jak si vybrat brusku: Burr vs Blade Nyní víme, proč na brusičích záleží, pojďme se podívat na různé možnosti tam venku. A první věc, kterou musíte zvážit, je, zda chcete brusku nebo ostří. Blade mlýnky: Mlýnky na čepele jsou přesně to, co znějí: mají čepele, které rozdělují vaše kávová zrna na několik částí. Nezapomeňte však, že mletí je vždy násilnou operací - a mlýnky na nože tvrdě zasáhly kávová zrna. Můžete očekávat spoustu balvanů a pokut. U tohoto typu mlýnky ovládáte velikost půdy pomocí časování. Čím déle je mlýnek v chodu, tím jemnější bude velikost mletí. Některé modely mají časovače, které vám to pomohou ovládat. Výhody: Jsou levné, díky čemuž jsou přístupné i pro začátečníky. Nevýhody: Vytvářejí nerovnoměrnou mletí - něco, co může být vážným problémem, zejména pokud máte rádi tureckou kávu nebo espresso. Burr mlýneks Mají dva otřepy, jeden, který zůstává nehybný a druhý, který je připojen k motoru a otáčí se. Spíše než krájení kávových zrn, tento typ mlýnku je rozdrtí. Protože síla nárazu není soustředěna na jeden konkrétní bod, má sklon tendenci být důslednější. Stále budete mít nějaké pokuty a balvany, ale méně, než byste viděli s nožovou bruskou. Výhody: Přesnost, lepší konzistence a lepší kontrola. Pokud chcete prosévat zrna , budete je muset zlikvidovat méně. Nevýhody: Cena. Některé mlýnky na otřepy jsou také větší a těžší než mlýnky na nože a mohou také využívat více energie. Další body, které je třeba zvážit Podívali jsme se na základy, ale při investování do mlýnku je třeba zvážit mnohem více věcí: velikost, počet nastavení mletí, možnosti dávkování, velikost násypky (kde zrna sedí), rychlost mletí, cena, napětí … Hlavním bodem je, zda chcete specializovaný mlýnek na espresso nebo ne: tyto mají tendenci být robustnější (a dražší!) Podobně některé mlýnky nabízejí standardní dávkování; jiní budou dávkovat v čase. Perfektní mlýnek neexistuje. Na trhu však existuje mnoho fantastických strojů nabízejících širokou škálu možností. Výrobci brusek tvrdě pracují na neustálém vývoji nových nabídek. Zkoumejte, přemýšlejte o svých potřebách a vyberte brusku, která je pro vás a vaše zvyky při pití kávy nejlepší.

folder_openPřiřazené štítky

Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

access_time24. october 2019 personAdmin

Promiňte hříčku, ale hrubost není malá záležitost. Ovládání této proměnné vám umožní zlepšit chuť kávy, zajistit opakovatelnost, experimentovat s recepty a další. Bohužel, mnoho nádherné kávy bylo puštěno jeho drsným profilem. Od špatné velikosti (často způsobené špatným pochopením receptů) po nekonzistentní grindy, existuje mnoho faktorů, které se mohou pokazit. Výsledek? Cokoli od kyselých nebo hořkých káv po neschopnost znovu vytvořit ten dokonalý pohár. Mluvil jsem s Markem Vecchiarellim, zakladatelem Kruve a tvůrcem sady Kruve Sifter, podpořeným trojnásobným japonským šampionem Barista Miki Suzuki, pětinásobným šampionem Kanady Barista Ben Putem a dalšími. Nástroj redukuje shluky a zajišťuje konzistenci mletí - tak kdo lepší než Mark rozložit velikost mletí pro mě? Velikost mletí, extrakce a příchuť Při přípravě kávy je naším největším cílem dosáhnout řízené extrakce. Konečná chuť kávy bude záviset na tom, kolik sloučenin je extrahováno z pražených zrn do našeho vaření - něco, co je jemná rovnováha vody: poměr kávy, doba vaření, teplota vody, velikost mletí a další. Účelem mletí našich kávových zrn je zvětšit povrchovou plochu přicházející do styku s vodou. A čím jemnější nebo hrubší mletí, tím více nebo méně rychle prochází voda - ovlivňuje to dobu vaření i účinnost extrakce. Hrubší mletí má volnější částice, které zase umožní, aby se voda mezi nimi pohybovala rychleji. Kombinace menší plochy povrchu a kratší doby vaření  znamená, že dojde k menší extrakci. Na druhé straně jemnější mletí má částice, které jsou baleny blíže k sobě. To znamená, že voda prochází mletím déle a že je zde větší plocha - což vede k většímu odsávání. Je vaše káva svraštěná v ústech? Vaše velikost mletí je příliš hrubá - jděte jemněji. A jestli je to hořká vařečka? Máte opačný problém; zkuste broušení hrubší. Ale existuje několik faktorů, které pomáhají určit přesnou velikost mletí, která je nejlepší. Pojďme se na ně podívat. Co ovlivňuje ideální velikost mletí? Za prvé, osobní preference vždy určí ideální recept na kávu. Také se bude vařit káva, kterou vaříte: v závislosti na původu, rozmanitosti , způsobu zpracování , profilu pečení a dalších, možná budete chtít zdůraznit různé vlastnosti. Například tmavé pečeně jsou rozpustnější, takže byste mohli použít mírně hrubší mletí. Zvláštní pozornost si však zaslouží dva body. První z nich je způsob vaření : různé varné zařízení je vhodné pro různé velikosti mletí. Například francouzský tisk je obvykle spárován s hrubou bruskou. Většina nalévání (výjimkou je Chemex) se hodí k středně jemným mletím. S espressem nebo tureckou kávou budete chtít jít v pořádku a extra v pořádku. A někteří sládci, jako AeroPress, se mohou hodit pro širokou škálu velikostí mletí. Pak je tu stáří vaší kávy . Doufejme, že budete mít vždy po ruce čerstvé fazole, ale jak dny ubíhají od doby, kdy byly pečené, budete chtít vyladit recept na vaření. Důvodem je, že chuť kávy postupem času slábne. V tomto případě mnoho domácích kávovarů a baristů chtělo jemněji mlít; jiní dávají přednost úpravě dávky kávy a mletí hrubší. První možnost zvýší extrakci; druhý, intenzita. Přesto, i když kontrola velikosti mletí otevírá dveře manipulaci s extrakcí kávy - a tím i chuť kávy -, existuje také několik věcí, které mohou baristům a domácím kávovarům ztížit. Problémy s mletím kávy: Jak velká je stolní sůl? Jedním z kamenů úrazu je slovní zásoba, o které mluvíme o velikosti grindu. Kolikrát jste četli varný recept, který vyžaduje grind velikosti „stolní soli“, „košer mořské soli“ nebo „jemného písku?“ Problém je v tom, že mnoho lidí si tyto popisy přečte a ve skutečnosti neví, jaká je velikost mořské soli košer. I když ano, je to daleko od jakéhokoli přesného měření. To může způsobit, že replikace receptů nebo kalibrování brusek bude velmi obtížné. Abychom zajistili konzistentní velikosti mletí, potřebujeme univerzální jazyk. Někdy se můžete podívat na nastavení vašeho mletí. Například Baratza Sette 30 používá čísla 1–30. Tato možnost však není možná u všech brusek. U mnoha ručních brusek jednoduše upravíte brusku otáčením neoznačeného kolečka - což znamená, že nemůžete sdělit, jaké „nastavení“ jste použili. A co víc, protože otřepy a čepele se časem otupují, mohou dva mletí stejného modelu stále mlít jinak. Ve skutečnosti může stejný mlýnek produkovat různě velké pozemky od jedné sezony do další. A samozřejmě, pokud si přejete použít recept od někoho s jinou značkou mletí, „nastavení 10“ vám vůbec nepomůže. Problém konzistence kávy a mletí Kromě toho, bez ohledu na to, jaký mlýnek používáte, může být problém nekonzistentnost. Pokud vaše mletá káva obsahuje směs větších a menších mletých surovin („balvany“ a „pokuty“), budou se extrahovat různými rychlostmi. Obvykle se větší částice podextrahují, zatímco menší částice se nadextrahují. To může mít za následek nepředvídatelné rychlosti extrakce, zmatit chuť vaší kávy, zabránit vám v úspěšné replikaci receptu a další. Chcete-li to vyřešit, většina kávových nadšenců se rozhodne pro vysoce kvalitní mletí na otřepy - ale i ty nejdražší z nich mohou mít stupeň nesrovnalosti v mletí. Fazole mají tendenci se roztříštit spíše než úhledně praskat. To téměř vždy povede k pokutám a balvanům. Ve snaze o vysoce kvalitní speciální kávu není žádná proměnná příliš malá na to, aby bylo možné zvážit. Získáním správné a konzistentní velikosti mletí můžete připravovat recepty na vaření přesně podle vašich preferencí. Můžete experimentovat s různými proměnnými. A užijete si lahodný šálek kávy - nejen jednou, ale pokaždé.

folder_openPřiřazené štítky

Srovnání metod přípravy kávy - Jak na kávu doma ?

access_time24. october 2019 personAdmin

Hledáte nové zařízení na vaření kávy? Z čeho si vybrat. A každý z nich vytvoří jinou chuť kávy - nemluvě o různých stupních obtížnosti. Tato odrůda je jednou z velkých věcí, které se týkají speciální kávy a kávy třetí vlny: pro vás je snadné najít perfektní šálek. Experimentování však může být také skličující. Nikdy se nebojte: shrnuli jsme rozdíly mezi hlavními varnými zařízeními a několik užitečných tipů. Hario V60 Pojmenován pro svůj charakteristický kužel 60 °, jedná se o populární zařízení na vaření piva. Nabízí konzistenci a příjemně čistý chuťový profil. Je také snadné experimentovat s parametry extrakce, jako je teplota vody, velikost mletí a poměr kávy k vodě. Použijte středně jemnou až jemnou mletí a po rozkvětu nalijte vodu do soustředných kruhů přímo na kávové lůžko. Možná budete chtít vyzkoušet pulzní lití, kde naléváte malé množství vody najednou. Chemex Chemex je vizuálně zátkou. Ve skutečnosti má dokonce místo v Muzeu moderního umění v New Yorku. A co víc, na rozdíl od mnoha jiných nalévání zařízení můžete vařit až osm šálků najednou. Co se týče kávy, skvělou věcí na tomto sládku jsou jeho filtry. Jsou silnější než průměr, takže z posledního šálku drží hodně oleje. Vzhledem k hlubokému tvaru v Chemexu však může být těžší zajistit konzistenci při vaření . Jo, a na rozdíl od většiny nalévání, Chemex normálně pracuje lépe se středně hrubou bruskou. Batch Brew Pivovary šarží bývaly spojovány s nekvalitní, spálenou kávou, která byla vyrobena několik hodin před podáváním. Nicméně, postoje jsou nyní mění a roste řada speciálních dávkových pivovarů, které byly certifikovány podle Speciality Coffee Association (SCA). Některé specializované kavárny dokonce dávají přednost před ručními sládky . Dobrou zprávou je, že speciální pivovarnické šarže se snadno ovládají. Často můžete určit teplotu na nejbližší stupeň, napodobit pulzní vylévání, ovládat květ a další. U těch špičkových můžete dokonce nastavit měnící se teplotu v průběhu vaření, abyste mohli regulovat odsávání. Obvykle budete chtít středně grind, ale s velkým výběrem šarže šarže k dispozici, bylo by lepší zkontrolovat doporučení pro konkrétní značku. Chytré překapávače Toto zařízení může vypadat spíš jako nalití, ale ve skutečnosti je to kombinace filtru a ponoření. S ventilem na dně zcela ponoříte kávu do vody tak, aby mohla probíhat extrakce. Až budete připraveni, otevřete ventil a kávové filtry ven. Pokud jde o velikost grindu, budete chtít středně hrubé nastavení. French press Francouzský tisk, jeden z nejznámějších a nejjednodušších nástrojů na výrobu kávy, je často ( i když ne vždy ) vyhledáván specializovanými pijáky. Profil chuti však může vylepšit několik jednoduchých triků. A co je nejdůležitější ze všeho, ujistěte se, že po stisknutí kávu dekantujete. Pokud tak neučiníte, bude pivovar vystaven pozemkům a bude pokračovat v extrakci. A protože hořké sloučeniny jsou poslední , které se mohou extrahovat , můžete skončit šálkem kávy, která svírá ústy. Normálně se doporučuje drcení kursu, ale někteří lidé uvádějí lepší výsledky, když experimentují s dobou drcení a ponoření. AeroPress AeroPress je lehká, přenosná a odolná inovace od společnosti Aerobie, Inc., kterou milují lidé, kteří kávu dělají na cestách. Ať už turistiku, plachtění nebo dokonce létání horkovzdušným balónem , nabízí dobrou kávu rychle. Můžete očekávat, že se z tohoto zařízení bude vařit s plným tělem, ale existuje spousta prostoru pro experimentování. Zatímco AeroPress je snadný pro začátečníky, je to také jediné zařízení na vaření piva, které má své vlastní mistrovství světa (samozřejmě kromě stroje na espresso). Existují dva populární způsoby, jak vytvořit AeroPress: obrácený a tradiční. Invertovaný: Položte píst vzhůru nohama na pult, poté vezměte „zkumavku“ AeroPress a zatlačte ji přes těsnění pístu. Chcete, aby seděl asi 1 cm dolů od pístu. Umístěte čerstvě mletou kávu do zkumavky tak, aby seděla na těsnění pístu. V závislosti na vašich preferencích můžete použít cokoli od jemné až střední hrubosti. Přidejte vodu a nechte kávu rozkvétat. Přidejte zbývající vodu najednou a poté promíchejte (volitelné, ale doporučeno). Až budete připraveni, přidejte víčko filtru a opláchnutý filtrační papír nahoru, převlékněte AeroPress na svůj šálek a stiskněte. Tradiční: Přidejte víčko filtru a opláchnutý filtrační papír do „zkumavky“ AeroPress a poté jej vložte na horní část šálku. Přidejte čerstvě mletou kávu. V závislosti na vašich preferencích můžete použít cokoli od jemné až střední hrubosti. Přidejte vodu a nechte kávu rozkvétat. Přidejte zbývající vodu najednou. Míchat. Vložte píst asi 1 cm a poté jej vytáhněte směrem nahoru, čímž vytvoříte odsávání (zabráníte tak kapání vody). Až budete připraveni, ponořte se. Domácí espresso stroj Pro ty, kteří opravdu milují své espresso, existuje několik náhrad za domácí espresso. Jedná se však o statnou investici - jak z hlediska počátečního stroje, tak z případných doplňků. Nový, vysoce kvalitní stroj na espresso prosumer začne v ceně okolo 10 000 kč. Případně si můžete zakoupit přenosné / ruční kávovary . Ty budou mít méně funkcí než domácí espresso a mohou mít různou kvalitu. Jsou však také obvykle levnější a lze je použít při kempování nebo cestování. Pěstování kávy espresso je samozřejmě úplně jiné než nalití nebo ponoření: mluvíte zvlášť jemnou mletou kávu, kterou jste ucpali před umístěním do portafilteru; krátká a sladká doba vaření; a skvělé příležitosti pro manipulaci s recepty (v závislosti na kvalitě vašeho stroje). Moka konvice Stejně jako frenchpress má i toto tradiční zařízení na vaření piva špatnou pověst - a stejně jakofrenchpress může i vaše vaření vylepšit několik jednoduchých vylepšení. Umístěte jemně mletou kávu do komory, přidejte vodu a položte sládek na varnou desku: je to opravdu tak jednoduché. Přesto se tradičně vaří Moka konvice, což má za následek spálené, popelové vaří. Abyste se ujistili, že se to u vaší kávy nestane, ohřejte vodu předem. Pokud použijete pokojovou teplotu nebo studenou vodu, zůstane káva na horkém kovovém povrchu příliš dlouho.

folder_openPřiřazené štítky