Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz množství

Jak degustovat kávu jako profík

access_time10. may 2019personLukas Tobolak

Rychlá příručka k degustaci kávy, naučte se ocenit skvělý šálek kávy! Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv slušnější kavárnu a objednáte si luxusní espresso, budete se muset za aktuální množství kávy, které se použijí, zaplatit přibližně 2000 korun za kilogram. Pokud se chystáte zakoupit větší množství kávy, ujistěte se, že utrácíte za ta nejlepší kávová zrna.1. Na způsobu přípravy nezáležíPro profesionály je ochutnávka kávy přesně specifikovaný technický postup zvaný cupping. Tomu se vyhýbáme, a ty bys měl taky, pokud neplánuješ se stát pražičem, či baristou. Jsou daleko lepší způsoby, jak si užít kafe!2. Použijte svůj čichKáva není pouze o chuti.Přivoňte k celým kávovým zrnůmPřivoňte po namletíKdyž zaléváte kávu, přivoňte k ní ještě něž se vyluhujePřed prvním ochutnáním vaší kávy k ní přivoňte přes můstek nosu a vydechnětePři každém z těchto kroků káva bude vonět trochu jinak a připraví vás to plnému zážitku z vašeho šálku kávy.3. Vyhodnocujte chutě při každém douškuJe několik způsobů, jak hledat, co se děje ve vašem šálku kávy. I když existuje zhruba dvojnásobek počtu sloučenin ovlivňujících chuť kávy jako u vín, označení chuti nevyžaduje žádnou zvláštní licenci! Stačí pozorovat následující:Sladkost. Můžete vnímat určité druhy sladkých tónů, jako je hnědý cukr, melasa, med nebo karamel.Kyselost. Hledejte tóny jako citrus, borůvka, citron, jahody, nebo dokonce příchutě, jako je meloun. Pamatujte, že kyselost není jako kyselost, což je měřítko pH, a nikoli otázka chuti.Konzistence. Zatímco způsob přípravy často záleží na množství požadované kávy, různé fazole a pražící profil jde v ústech rozhodně rozpoznat. Je káva bohatá a těžká, lehká, vodnatá nebo hladká?Čistota. Opravdu neoceněný aspekt vkusu je to, co se stane po spolknutí. Tvrdé kávy mohou přetrvávat, často s ojedinělou chutí (která může být kyselá, hořká, kouřová, atd.), zatímco čistší káva zanechá váš pocit neutrální. Tato druhá část je oblíbenějším aspektem velké kávy a může být často přímo ovlivněna metodou pražení.4. Znaky skvělého šálkuKdyž hodnotíme kvalitu pražení, je tu několik věcí, které můžeme hledat.Jak komplexní je vrstvení vůně? Obsahuje chutě které jsou v harmonii? Představte souhru mezi čokoládou a karamelem, oproti zemitému pozadí s podivným nádechem citrusů, jako dva příklady.Jaké je načasování chutí? Podle mých zkušeností mají velké kávy často sekvenci dvou nebo tří příchutí. Jeden tón může být dobrý, ale opravdu skvělé kafe, stejně jako skvělé příběhy, bude mít často působivé začátky, zajímavá střed a skvělý konec.Pro mě osobně je jedním z největších znaků dobré kávy to, co se v průběhu času stane s chutí, při změně teploty. Skvělé kávy jsou vždy ještě zajímavější – a chutnější –, jak se ochladí. Když ztratí o pár stupňů a začneš ochutnávat zahořklou kávu, nejsi na dobrém místě. Lidé se často plaší od studené kávy ze dvou důvodů, které jsou časté u popíjení staré nebo špatné kávy: když je nápoj moc horký, naše patro doslova nemůže chutnat tolik, a když se ochladí , příchutě jsou čím dál méně přitažlivější. Zdroje:Bean Box. “How to Taste Coffee Like A Pro | Bean Box.” Bean Box - Seattle's Finest Gourmet Coffee - Coffee Gifts and Coffee Subscription, Bean Box, 11 Mar. 2019, beanbox.com/blog/how-to-taste-coffee-like-a-pro/.

folder_openPřiřazené štítky