Výsledky vyhledávání v sekci: Blog na dotaz zbavit skvrn kafe

Jak degustovat kávu jako profík

access_time10. may 2019personLukas Tobolak

Rychlá příručka k degustaci kávy, naučte se ocenit skvělý šálek kávy! Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv slušnější kavárnu a objednáte si luxusní espresso, budete se muset za aktuální množství kávy, které se použijí, zaplatit přibližně 2000 korun za kilogram. Pokud se chystáte zakoupit větší množství kávy, ujistěte se, že utrácíte za ta nejlepší kávová zrna.1. Na způsobu přípravy nezáležíPro profesionály je ochutnávka kávy přesně specifikovaný technický postup zvaný cupping. Tomu se vyhýbáme, a ty bys měl taky, pokud neplánuješ se stát pražičem, či baristou. Jsou daleko lepší způsoby, jak si užít kafe!2. Použijte svůj čichKáva není pouze o chuti.Přivoňte k celým kávovým zrnůmPřivoňte po namletíKdyž zaléváte kávu, přivoňte k ní ještě něž se vyluhujePřed prvním ochutnáním vaší kávy k ní přivoňte přes můstek nosu a vydechnětePři každém z těchto kroků káva bude vonět trochu jinak a připraví vás to plnému zážitku z vašeho šálku kávy.3. Vyhodnocujte chutě při každém douškuJe několik způsobů, jak hledat, co se děje ve vašem šálku kávy. I když existuje zhruba dvojnásobek počtu sloučenin ovlivňujících chuť kávy jako u vín, označení chuti nevyžaduje žádnou zvláštní licenci! Stačí pozorovat následující:Sladkost. Můžete vnímat určité druhy sladkých tónů, jako je hnědý cukr, melasa, med nebo karamel.Kyselost. Hledejte tóny jako citrus, borůvka, citron, jahody, nebo dokonce příchutě, jako je meloun. Pamatujte, že kyselost není jako kyselost, což je měřítko pH, a nikoli otázka chuti.Konzistence. Zatímco způsob přípravy často záleží na množství požadované kávy, různé fazole a pražící profil jde v ústech rozhodně rozpoznat. Je káva bohatá a těžká, lehká, vodnatá nebo hladká?Čistota. Opravdu neoceněný aspekt vkusu je to, co se stane po spolknutí. Tvrdé kávy mohou přetrvávat, často s ojedinělou chutí (která může být kyselá, hořká, kouřová, atd.), zatímco čistší káva zanechá váš pocit neutrální. Tato druhá část je oblíbenějším aspektem velké kávy a může být často přímo ovlivněna metodou pražení.4. Znaky skvělého šálkuKdyž hodnotíme kvalitu pražení, je tu několik věcí, které můžeme hledat.Jak komplexní je vrstvení vůně? Obsahuje chutě které jsou v harmonii? Představte souhru mezi čokoládou a karamelem, oproti zemitému pozadí s podivným nádechem citrusů, jako dva příklady.Jaké je načasování chutí? Podle mých zkušeností mají velké kávy často sekvenci dvou nebo tří příchutí. Jeden tón může být dobrý, ale opravdu skvělé kafe, stejně jako skvělé příběhy, bude mít často působivé začátky, zajímavá střed a skvělý konec.Pro mě osobně je jedním z největších znaků dobré kávy to, co se v průběhu času stane s chutí, při změně teploty. Skvělé kávy jsou vždy ještě zajímavější – a chutnější –, jak se ochladí. Když ztratí o pár stupňů a začneš ochutnávat zahořklou kávu, nejsi na dobrém místě. Lidé se často plaší od studené kávy ze dvou důvodů, které jsou časté u popíjení staré nebo špatné kávy: když je nápoj moc horký, naše patro doslova nemůže chutnat tolik, a když se ochladí , příchutě jsou čím dál méně přitažlivější. Zdroje:Bean Box. “How to Taste Coffee Like A Pro | Bean Box.” Bean Box - Seattle's Finest Gourmet Coffee - Coffee Gifts and Coffee Subscription, Bean Box, 11 Mar. 2019, beanbox.com/blog/how-to-taste-coffee-like-a-pro/.

folder_openPřiřazené štítky

Kávový slovník

access_time10. may 2019personLukas Tobolak

Kávový slovník AciditaAcidita neboli kyselost v popisu kávy skutečně odkazuje na znak, který dává kávě chuť na kávy. Vztahuje se na vysoké tóny kávy, bez nichž bude vaše káva chutnat rovně. Pokud jste někdy pili kávu, která byla prodána u McDonaldu dřív, než začali spolupracovat s profi pražičema, měli jste ploché kafe. Snažte se vzpomenout si na nedostatek vrcholku chutě, která měla, téměř pocit malé horké vody s kávou. To je opak kávy s aciditou. Toto je termín, který lidé často špatně používají, ale měl by být použit k popsání znaku, který dává kávě chuť na kávy...AromaProtože vůně je tak úzce spjata se smyslem pro chuť, aroma je ta část vůně, která je důsledkem toho, co váš smysl pro vůni zachytí. Bez aroma bývá každá chuť sladká, kyselá, slaná nebo hořká. TexturaObsah kávy se vztahuje k jeho těžké nebo struktuře textury. Sirup má příliš velkou hustotu na kávu, plnotučné mléko má bližší atmosféru, zatímco odstředěné mléko nebo voda nemá žádnou texturu. Káva má mít alespoň střední texturu a každá dobrá káva, kterou koupíte, bude mít. Káva se slabou texturou může mít i jiné faktory, ale stále je cítit v ústech, jako by nebyla tak silná jako káva. Silná káva se často popisuje jako bohatá káva.ChuťSpolečně popisuje příchuť kávy, ale přesto neexistují žádné konce způsobů, jak popsat, spojení faktorů, které tvoří specifickou příchuť. Káva může mít silnou kyselost a vůni a je stále popisována slovy jako komplexní nebo vyvážená. Zatímco jsou tyto dva kávové termíny blízké, jsou ve smyslu velmi rozdílné. Složitá příchuť znamená, že existuje velký výběr různých kávových příchutí, které se dohromady spojily do jednoho šálku. Vyvážená příchuť znamená, že extrémy kávy jsou zastoupeny v jednom šálku. Způsob, jak rozlišit mezi těmito dvěmi, je, že složitá příchuť může sestávat z několika různých definovatelných příchutí, zatímco vyvážená káva může obsahovat jen dvě příchutě, které se navzájem doplňují, a proto pokrývají širokou škálu příchutí.  To je skvělé, co se týká kávy. Dále by vás mohlo zajímat:Jak kávu uchovat tak, aby byla zachována její čerstvost?Co je to První, Druhá a Třetí kávová vlna? Zdroje:DigitalGreenlight.com. “The Coffee Quiz.” Coffee Words and Terminology (Glossary) | MakeGoodCoffee.com, makegoodcoffee.com/coffee-words.

folder_openPřiřazené štítky

Jak se zbavit skvrn od kávy?

access_time10. may 2019personLukas Tobolak

Nezoufejte. Máme pro vás 3 triky, jak se zbavit skvrn od kafe na oblečení!Káva je váš každodenní věrný společník, že? Zvláště v těch těžkých časech a v noci s extrémní únavou. Musíme připustit, že káva je druhý nejkonzumnější nápoj na světě (hned za vodou) – takže nejste sami, věřte nám.Doma, v práci, po obědě, při obědě nebo během práce je šálek kávy vždy dobrý, funguje jako stimulant a přispívá k dobré náladě.Máme pro vás 3 triky, jak se zbavit skvrn od kafe.Velmi horká vodaTento zdánlivě prostý tip má cenu zlata! Jakmile káva upadne do tkaniny, nalijte horkou vodu přes oblast poskvrny. Tlak vody na tkaninu pomůže skvrnu odstranit.Ledová kostkaDalším trikem je uchýlit se k pomoci kostkami ledu. Vyjměte přebytečnou kávu z suchým ubrouskem a pak kostku potřete v poskvrněné oblasti. Pokračujte , dokud se skvrny neuvolní a tkaninu úplně opustí.Bílý ocet nebo alkoholPoužijte suchý hadřík s bílým ocetem nebo alkoholem a potřete skvrnou. Zdroje:Biscaia, Cátia. “Solution for Coffee Stains? We've Got It!” Coffeemuseum.com, Cátia Biscaia Http://Coffeemuseum.com/Wp-Content/Uploads/2015/07/Logo-coffeemuseum2.Png, 25 Jan. 2019, www.coffeemuseum.com/blog/2019/01/25/solution-coffee-stains-weve-got/.

folder_openPřiřazené štítky