Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Espresso vs filtr: Jaký je rozdíl?

Obrázek příspěvku: Espresso vs filtr: Jaký je rozdíl?

Espresso vs filtr: Jaký je rozdíl?

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye56 shlédnutí

Káva už není jen káva. Specializované obchody zcela změnily způsob, jakým zobrazujeme a chutnáváme náš šálek Joe. Objevili jsme nesčetné množství metod pro její přípravu a lidé se probouzejí k maličkým složitostem, které ovlivňují celkovou chuť našeho nápoje.

Jaký je však skutečný rozdíl mezi dvěma kávovými giganty espressa a filtru? Od chuti k přípravě a chemii se připravte na zjištění.

Co je Espresso?

Espresso je italská odpověď na vaše okamžité potřeby kofeinu. Slovo vyjadřuje jednu z nejdůležitějších věcí, které potřebujete o tomto nápoji vědět - je to výslovné. Správně, rychle se vyrábí a rychle se konzumuje, stejně jako bzučení kofeinu, které vám dává.

Takže co jiného to odděluje? Vařená s vysokou teplotou (téměř vroucí!), Tlaková voda protékající jemně mletou kávovou zrnkou, je hustší a koncentrovanější než filtrovaná káva.

Zní to příliš intenzivně? Neboj se, espresso není určeno k konzumaci pouze z malého pohárku s demitasou. Je to také vaše základna pro všechny ty různé nápoje jako Americanos, cappuccinos, ploché bílé, lattes…

A pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi všemi těmito, jednoduše je to množství vypařeného mléka nebo horké vody, které chcete pro svůj dokonale vyvážený šálek.

Víte jaký kávovar si koupit? 

Anatomie espressa

Espresso vychází nejen silnější a koncentrovanější než filtr. Má také vrstvy:

Crema Jedná se o zlatohnědou vrchní vrstvu výstřelu tvořenou bílkovinami, oleji a melanoidiny (která se vytváří kombinací cukru a aminokyselin). Ne všechna káva může produkovat crema a je to také dělící téma : někteří lidé to považují za příliš hořké, zatímco jiní to považují za znamení dobrého výstřelu. Kapalina


Toto je hlavní část výstřelu espressa a přináší kyselost a sladkost. Lze jej také považovat za dvě různé části: tělo a srdce. Tělo je prostřední částí espressa a je obvykle karamelově hnědé barvy. Pokud jde o srdce, základnu espressa, je to typicky bohatší, tmavší odstín hnědé.

Co je filtrovaná káva?

Espresso a filtr jsou teoreticky stejný koncept. Základy jsou stejné: nalijte horkou vodu na kávovou sedlinu, voda prochází pozemkem a filtrem nějaké formy a padá do nádoby.

Klíčovým rozdílem mezi filtrem a espresem je, že namísto toho, aby byla protlačena tlakem , voda protéká kávovým základem pouze kvůli gravitaci. Z tohoto důvodu trvá proces vaření piva o něco déle pro jiný, ale stále nebeský výsledek.

Jo, a kvůli tomu všemu to také potřebuje více kávy a více vody. Neexistují žádné 30 ml filtrační kávy - nebo přinejmenším ne ty, které byste si rádi užili.

A na rozdíl od espressa, díky své hustotě a vrstvám je dobrá filtrační káva čistá, čirá a konzistentní. Je tomu tak proto, že více vody má možnost absorbovat kávové oleje a vůně ve svém vlastním konzistentním čase a tlaku místo síly. Kromě nižší kyselosti to také přináší mírnější pocit v ústech, alespoň ve srovnání s espresem.

Jak dlouho bude příprava trvat?

Doba vaření a máčení filtrační kávy je to, co přináší její složitost - je to šálek, na který čekat. Proces začíná navlhčením půdy a čekáním, až káva „ kvetne “ po dobu alespoň 30 sekund. To umožňuje uvolňování oxidu uhličitého a usnadňuje lepší průtok vody během samotného procesu. Zbytek procesu (po květu) je přibližně 1,5 až 2 minuty.

Co se týče espressa, Italové stojí pevně v době střelby 25 až 30 sekund - nic víc, nic méně. Pokud máte kávu na bázi mléka, napařování a lití, mléko trvá pouhé sekundy. Díky tomu je doba přípravy (bez broušení ) přibližně za minutu (v závislosti na vaší důvěře při více úlohách). Je to rychlejší způsob, jak dostat ruce na tu kávu.

A co vybavení?

Pokud jde o nástroje obchodu, většina základních filtračních kávových zařízení je levnější než investice do plně foukaného espressa . Díky tomu je cenově výhodnější volbou, pokud právě fandíte kávě nebo začínáte poprvé. Pokud jde o filtr, vše, co opravdu potřebujete, je kapátko, filtrační papír a šálek (ačkoli položky jako měřítko a teploměr vám pomohou být přesnější). Můžete si vybrat z několika kapaček - Chemex, Clever Dripper, Kalita Wave, V60… Každý z nich je k dispozici v celé řadě materiálů a každý z nich má malé rozdíly, jako je velikost odkapávacích otvorů, struktura odkapávač atd.

Naproti tomu kávovar na espresso vás může v závislosti na tom, co potřebujete, vrátit zpět kamkoli od stovek po tisíce. Stroj pro domácí uživatele by vás stál levněji, ale nemusí být zkonstruován tak, aby fungoval s dostatečným tlakem, aby vypálil espresso ve stejné kvalitě jako prosumer nebo komerční stroj.

Filtr vs Espresso: Který je lepší?

Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď.

Filtrovaná káva je přesnější způsob, jak ochutnat různé nuance kávy, zejména ty, které nemusí v espressu dobře prosvítat. Samotný proces je také mírumilovný a uklidňující.

Rozhodně však není srovnatelné s espressem, když je umístěn v rukou času. Espresso je vytvořeno jinak, zcela odlišnou metodou a úžasně rychlým způsobem, jak vyhodnotit váš potřebný příjem kofeinu.

Další úvahou je to, jak si obvykle chcete kávu vzít. Vzhledem k husté, sirupovité povaze espressa má sklon k víření do mléka hladkým a konzistentním způsobem. Smetanové mléko v páře obvykle přináší více sladkosti espressa, a to si můžete vychutnat ve formě cappuccinos, plochých bílků a latte.

Filtrovaná káva má ve srovnání s čistší, jemnější a méně kyselou chutí - to znamená, že je běžně opilá černá. To vám umožní ocenit jeho jemnost a jasnost. Na konci dne se nejlepší volba scvrkává na váš životní styl a preference vkusu. Nezapomeňte však, že každá metoda by mohla produkovat úplně jiné výsledky s různými fazolemi, v závislosti na jejich původu, pečeně a dalších. To je na kávě báječné, že? Vždy má toho tolik co nabídnout. Takže ... jaká je vaše oblíbená metoda?

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Pražení na filtrovanou kávu vs. na espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye38 bookmarkNezařazené

Při výběru profilu pražené kávy je třeba zvážit spoustu věcí. Usilujete o lehkou, střední nebo tmavou pečeně? Jak byla káva zpracována a co to znamená pro vaši pečenou křivku? Role má také metoda vaření. Pravděpodobně si zvolíte různé způsoby pražení v závislosti na ..

Jak si připravit espresso doma

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye40 bookmarkNezařazené

Pochopení espressa Než skočíme do jejich rady, začněme tím, co je vlastně espresso. Tato krátká káva je známá svou intenzitou, něčím, co je vytvářeno malým objemem a tlakem při vaření. Podle ACA (Special Coffee Association, SCA) je „espresso 25–35 ml nápoj připravený ze ..

Historie italského espressa: Znáte historii kávy?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye48 bookmarkNezařazené

Espresso shot: základna každé nefiltrované kávy. Nejčistší forma nápoje. A klíč k pochopení italské kultury kávy. Itálie nám dává espresso, je předky druhé i třetí vlny. Předefinovala, co to káva znamená. Avšak pití kávy v Itálii je jiné než ve zbytku světa: ..

Jak si připravit espresso ve 14 krocích

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye43 bookmarkNezařazené

Espresso: zhruba 30 ml kávové dobroty. Úžasné espresso může být složité, plné a sladké. Může to být nejlepší věc o vašem dni. A espresso není jen nápoj sám o sobě - ​​je to také srdce oblíbených nápojů mnoha zákazníků, jako jsou latte, cappuccino, Americano, ..

Jak ovlivňuje tlak kvalitu espressa?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye44 bookmarkNezařazené

Co dělá perfektní espresso , no, espresso? Tlak. Jistě, je zde také crema, velikost nápoje a koncentrovaná povaha kávy, ale nakonec to vše pod tlakem. Ale proč je to tak důležité? Jak to ovlivňuje recepty espressa? A proč je devět barů tak často doporučeným tlakem? Tlak Tlak je ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.