Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Geisha, Bourbon a další: Jak identifikovat ..

Obrázek příspěvku: Geisha, Bourbon a další: Jak identifikovat 6 odrůd kávy

Geisha, Bourbon a další: Jak identifikovat 6 odrůd kávy

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye35 shlédnutí

Víte, jak vypadá Geisha / Gesha? A co Bourbon? Existuje mnoho druhů kávy a není vždy jasné, jak se liší. Kromě odchylek v chuti a profilu existují mezi rostlinami jasné fyzické rozdíly.

Některé kávovníky jsou vysoké a hubené, zatímco jiné jsou krátké a huňaté. A kávové třešně se mohou velmi liší velikostí a barvou. Čtěte dále a dozvíte se více o identifikačních vlastnostech šesti populárních odrůd Arabica.

Jak identifikovat různé druhy kávy

Existují stovky druhů kávy, ale asi 70% světové produkce kávy je Arabica. Ačkoli je Arabica zranitelnější než Robusta, má chuť a vůni, díky které je pro většinu spotřebitelů přitažlivější . A zde je mnoho odrůd Arabica, z nichž malé množství se běžně pěstuje pro specializované i komoditní trhy.

Producenti se rozhodnou pěstovat rozmanitost z mnoha důvodů , včetně výnosu, profilu a místních podmínek prostředí. Je důležité rozpoznat odrůdy kávy, aby nedošlo ke smíchání šarží během sklizně a zpracování. Pokud se spojí dvě nebo více šarží, může to vést k zamlženým profilům a dílčím skóre baňkování.

Abychom lépe pochopili, jak se fyzicky nejvíce liší odrůdy, studoval jsem šest různých typů Arabiky. Stalo se to mezi koncem sklizňové sezóny a začátkem květů, které začaly kvést - období asi dvou měsíců - na farmách v Boquete v Panamě. Nadmořská výška těchto farem se pohybuje mezi 1 300 a 1 800 m

Charakteristiky obsažené v tomto článku jsou informovány touto analýzou konkrétních rostlin. Moje studie je osobním pozorováním omezeného počtu farem a není zamýšlena jako celková reference.

K identifikaci rostlin používáme určité fyzikální vlastnosti (také známé jako fenotypy). Tyto zahrnují:

  • Kmen (vysoký nebo kompaktní)
  • Barva konců listů (zelená nebo bronzová)
  • Tvar rostliny (kónický nebo kulatý)
  • Tvar listů (protáhlý nebo široký)
  • Tvar a velikost třešní a zelených bobů (protáhlé, kulaté nebo jiné a malé, střední, velké nebo velmi velké)
  • Barva třešní (červená, žlutá, oranžová nebo dokonce růžová)
  • Úhel větví
  • Vzdálenosti mezi větvemi (krátké nebo dlouhé)
  • Vzdálenost mezi uzly ve stejných větvích (krátkých nebo dlouhých)

Není vždy nutné používat všechny tyto vlastnosti k identifikaci odrůdy, protože některé odrůdy mají zjevnou vlastnost.

1. Typica

Typica má odlišné vlastnosti a může být nejjednodušší identifikovat. Rostliny mají kuželovitý tvar s hlavním svislým kmenem a mohou dosahovat až 5 metrů. Tato výška znamená, že mezi větvemi a mezi uzly na stejné větvi jsou delší vzdálenosti než v jiných odrůdách.

Boční větve tvoří svislý stonek 50 až 80 °. Kmen i větve nejsou příliš silné. Listy, třešně a zelené fazolky jsou obvykle podlouhlé a špičky listů jsou bronzové, když jsou mladé.

Listy mají také hladší povrch a méně zvlněné okraje než jiné odrůdy Arabica. Třešně Typica dozrávají na jasně červenou.

2. Bourbon

Bourbon má stejnou vysokou postavu a kuželovitý tvar jako Typica, ale je trochu bushier s více sekundárními větvemi. Všiml jsem si, že hlavní kmeny jsou větší a větve se zdají být silnější, takže rostlina je robustnější a méně flexibilní než Typica. Vzdálenosti mezi větvemi a uzly jsou také o něco kratší. Tato zvýšená hustota znamená, že Bourbon produkuje o 30% více ovoce než Typica .

Listy jsou širší než Typica a mají hrbolatou texturu se zvlněnými okraji. Mladé listy jsou obvykle zelené, ale někdy mohou mít bronzové špičky. Třešně jsou kulaté a dozrávají do rozsahu červené, oranžové nebo žluté (ale neliší se na stejné rostlině).

3. Caturra

Mnoho odrůd Arabica jsou potomci Bourbon a Typica. Caturra je přirozená trpasličí mutace Bourbona a je mnohem kratší a hustší než její relativní plán. Má menší vzdálenosti mezi větvemi na trupu a spoustou vedlejších větví, díky čemuž je Caturra krovnatější rostlinou než Typica nebo Bourbon.

Jinak má podobné vlastnosti jako Bourbon. Jeho velké listy mají vlnité okraje a zelené tipy. Třešně jsou také kulaté, průměrné velikosti a dozrávají na červenou nebo žlutou.

4. Catuai

Catuai je kříž mezi Mundo Novo a Caturra. Stejně jako je Caturra přirozenou mutací Bourbonu, je Mundo Novo přirozenou mutací Typice. V Catuai si můžete všimnout charakteristik předávaných jak z Typica, tak z Bourbonu.

Rostlina je relativně krátká a boční větve tvoří úzké úhly s primárními větvemi. Je vzácné vidět sekundární větve v horní části rostliny, což dělá rostlině více deštníkového tvaru než Typica a Bourbon, které mají kónický tvar.

Listy Catuai jsou zvlněné a obvykle mají zelené tipy, ale viděl jsem několik příkladů bronzových špiček. Ovoce snadno nespadne z větve, což z něj činí dobrý výběr v oblastech se silným větrem nebo deštěm. Rostlina je vysoce výnosná odrůda, produkující kulaté, průměrně velké třešně. Obvykle dozrávají na červenou nebo žlutou, i když existují vzácné případy oranžové Catuai.

5. Pacamara

Pacamara je kříženec odrůd Pacas a Maragogipe, který vytvořil Salvadorský institut pro výzkum kávy (ISIC) v roce 1958 . Nepovažuje se za stabilní odrůdu, což znamená, že rostliny nejsou konzistentní od jedné generace k další. Nicméně, to je široce pěstované.

Pacas je další mutací Bourbona a Maragogipe je mutací Typica. Ten má extrémně velké třešně, které předal Pacamaru. Velikost ovoce a výrazné špičaté listy usnadňují identifikaci Pacamary. Tyto listy mohou mít zelené nebo bronzové špičky.

Postava je kompaktní a tvar rostliny je kónický. Mezi větvemi a uzly ve větvích jsou krátké vzdálenosti, díky čemuž je to huňatá rostlina. Kmen a větve jsou podobné Bourbonu v tom, že jsou tlustší a méně flexibilní než většina ostatních odrůd.

6. Geisha / Gesha

Tuto velmi oblíbenou odrůdu lze snadno identifikovat podle úhlu horních větví a tvaru rostliny. Větve směrem nahoru se natahují k obloze v úhlu 45 až 50 °. Geisha / Gesha má vysokou postavu s dlouhými vzdálenostmi mezi větvemi a uzly a tenkým kmenem a větvemi, poněkud jako Typica.

Listy jsou hladké a podlouhlé a třešně jsou také podlouhlé podobným způsobem jako ovoce Typica. Podle mých zkušeností je hlavní viditelný rozdíl mezi Geisha / Gesha a Typica v tom, že první má tvar deštníku nebo plochý vrchol, zatímco Typica má kuželový tvar.

Zralé třešně Geisha / Gesha chutnají úplně jinak než u jiných odrůd. Mají citrusové tóny, sladkost a jasmínový květinový prvek.

 

Různé druhy kávy se liší nejen chutí a profilem, ale také vizuálně odlišnými rostlinami. Studiem tvaru a postavy stromu, jakož i charakteristik třešní a listů můžete snáze identifikovat, jaký druh Arabica se pěstuje nebo zpracovává.

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye47 bookmarkNezařazené

Promiňte hříčku, ale hrubost není malá záležitost. Ovládání této proměnné vám umožní zlepšit chuť kávy, zajistit opakovatelnost, experimentovat s recepty a další. Bohužel, mnoho nádherné kávy bylo puštěno jeho drsným profilem. Od špatné velikosti (často způsobené ..

Jak degustovat kávu jako profík

personAdmin access_time10. may 2019 remove_red_eye486 bookmarkNezařazené

Rychlá příručka k degustaci kávy, naučte se ocenit skvělý šálek kávy! Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv slušnější kavárnu a objednáte si luxusní espresso, budete se muset za aktuální množství kávy, které se použijí, zaplatit přibližně 2000 korun za kilogram. Pokud se ..

Rozšiřte svoji kávovou paletu

personAdmin access_time10. may 2019 remove_red_eye458 bookmarkNezařazené

Tip 1: Nos ví: voní celé plody, čerstvě namletou kávu, "květ" a uvařenou kávu, ještě než se napijete. Použitím nosu se probudí vaše patro a je to velký prvotní dojem z kávy. Vůně kávy se často odlišuje od ostatních aspektů, a tak můžete využít aroma, které vám ..

Poměry kávy při přípravě: Co potřebujete vědět

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye46 bookmarkNezařazené

Našim oblíbeným nápojem ve své nejjednodušší formě jsou mleté ​​kávové boby smíchané s vodou. To, co určuje, jak dobře to chutná - ať už máme sladkou, komplexní, vyváženou a aromatickou kávu nebo kyselou nebo hořkou - záleží na dvou věcech: kvalitě kávových zrn a ..

Jak si připravit espresso doma

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye40 bookmarkNezařazené

Pochopení espressa Než skočíme do jejich rady, začněme tím, co je vlastně espresso. Tato krátká káva je známá svou intenzitou, něčím, co je vytvářeno malým objemem a tlakem při vaření. Podle ACA (Special Coffee Association, SCA) je „espresso 25–35 ml nápoj připravený ze ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.