Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Historie italského espressa: Znáte historii ..

Obrázek příspěvku: Historie italského espressa: Znáte historii kávy?

Historie italského espressa: Znáte historii kávy?

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye17 shlédnutí

Espresso shot: základna každé nefiltrované kávy. Nejčistší forma nápoje. A klíč k pochopení italské kultury kávy.

Itálie nám dává espresso, je předky druhé i třetí vlny. Předefinovala, co to káva znamená.

Avšak pití kávy v Itálii je jiné než ve zbytku světa: specialita se snažila chytit a kavárny velkých řetězců nezískaly oporu. A abychom pochopili proč, musíme se podívat na to, jak vzniklo moderní espresso - a jak to formovalo italskou kulturu a identitu.

Kávovar

Kolem roku 1901, díky inovacím průmyslové revoluce v Evropě, vznikla první verze espressa - ačkoli stroj, který jej vytvořil, rozhodně nevypadal jako La Marzocco.

Původní koncept espressa byl něco, co bylo možné rychle připravit; doslovně přeloženo „espresso“ znamená expres. Luigi Bezzara, milánský vynálezce, zaregistroval patent na stroj s rozeznatelnými hlavami, na kterých bylo možné upnout portafiltry se stlačenou kávou. Bylo to poprvé, kdy byla káva výslovně připravena pro zákazníka.

V roce 1905 byl patent zakoupen Desidero Pavoni, který uvedl do výroby první komerční stroj na espresso: Ideale.

Stále to mělo malý vztah k našim moderním strojům; Skupinové hlavy Ideale dosáhly teploty až 140 ° C, při mnohem nižším tlaku 1,5 baru než naše moderní 9-barové stroje. A jeho záběry, extrahované za 45 sekund, měly konzistenci a chuť, která se podobá moderní kávě s filtrem více než moderní espressa.

Raná kultura espressa

V důsledku těchto nových strojů se pojem „espresso“ poprvé objevil v italském lexikonu kolem roku 1920 v italském slovníku Alfreda Panziniho: „Caffè espresso, vyráběné pomocí tlakového stroje nebo filtru, je nyní samozřejmostí.“

Panzini poznamenal, že kavárny devatenáctého století byly klidnými místy; v 1935 vydání, on poznamenal, že oni rychle se stali mřížemi pro pracovníky. Jak síla piva rostla, zřejmě to povzbudilo pracující muže, aby je navštěvovali při hledání toho silného kofeinového zásahu.

V roce 1938 se objevil první záznam slova „barista“ (ne, to nebylo vynalezeno v 90. letech Starbucks). Předtím se zdálo být módní slovo „barman“. S úspěchem Mussoliniho a fašistického hnutí však přišla nacionalistická kampaň za „italizaci“ běžných slov. Barman , považovaný za příliš amerického, byl nahrazen baristou , italsky znějícím slovem. Tímto způsobem bylo espresso dále propleteno s italskou identitou.

Vylepšování moderního espressa

Ve třicátých a čtyřicátých letech klesla spotřeba italské kávy (nejprve kvůli omezujícím politikám dovozu a poté kvůli válečnému nedostatku), ale espreso kávovar Ideale vidělo několik vylepšení u velkých kávových jmen, jako jsou Francisco Illy a Achille Gaggia. .

V roce 1947 byl proveden další velký vývoj: Gaggiaho ruční pumpa. U těchto strojů by mohl být vyvíjen mnohem větší tlak na kávový puk, což znamená, že se prosakovaly éterické oleje a koloidy. Výsledek? Crema , nezbytná součást moderního espressa.

V roce 1948 koupil Gaggův vynález Ernesto Valente, vedoucí společnosti Faema, jejíž stroje jsou dodnes synonymem kaváren. Gaggia a Valente zásadně nesouhlasili na trhu těchto vysokotlakých strojů. Gaggia viděl jeho vynález jako luxusní předmět, který si užíval pouze v špičkových zařízeních. Valente však měl jiné nápady; pracoval na výrobě levnějších strojů. A pak v roce 1961 vydal světově proslulý Faema E61.

Faema E61 je otcem moderního espressa. Byl to první poloautomatický stroj, který nevyžadoval žádné mazání loktem, ale baristovi umožnil spravovat parametry extrakce. Vnitřní kotel byl nastaven vodorovně místo svisle a okamžitě přeměnil kavárnu do společenského prostoru, kde si zákazníci a barista mohli povídat, zatímco byla tahána espresso. A exploze sousedních espresso barů a kaváren v Itálii byla fenomenální.

Italská kultura kofeinu dnes

Italská kultura kávy vytvořená ve 40. letech 20. století zůstává dodnes poměrně konzistentní, navzdory rostoucím globalizacím. Italové jdou do místní kavárny, objednají si espresso (odmítají za to platit vysokou cenu) a pak se vydají k dalšímu jmenování.

Nepraná brazilská příroda dominovala pražící scéně po celá desetiletí a do roku 1990 bylo 44% dovozu kávy Robusta . Kvalitní služby a vztahy s majiteli byly vždy považovány za důležité, snad spíše než profil kávy, což značkám umožňuje maximalizovat jejich pověst. Dokonce i dnes dominují přední čtyři pražírny (jako jsou Lavazza a Illy), které mají 75% podíl na trhu.

Pro mnoho z nás znamená pití espressa degustaci vynikajících káv s komplexním chuťovým profilem, často nezajištěných mlékem nebo cukrem. Ale pro mnoho Italové to může vykouzlit laskavé vzpomínky, které sedí na malém sousedním náměstí , popíjet kavárnu latte na mlhavé odpoledne v jižní Itálii. Nebo vešel do sousedního baru, popadl adrenalinovou ránu, vystřelil výstřel, než zamířil do chladného rána v centru Milána. Tento pocit místa, lokality je důležitou součástí italského espressa.

Vztah Itálie s globální kávou

Přestože italská kávová kultura zůstává globalizací nedotčena, lze s jistotou říci, že globální kávová kultura byla italskými kávami velmi ovlivněna. Vývoz espressa byl úžasným úspěchem: ze Seattlu do Sydney tvoří tato extrakce v italském stylu základ většiny kávových nápojů.

To však neznamená, že všechny tyto kávy na bázi espressa jsou přísně italské. Ve skutečnosti jsou rozdíly obrovské. Vezměte si americký cappuccino: ve srovnání s italským ekvivalentem často obsahuje dvojnásobné množství mléka, ale stejné množství kávy.

Itálie si je vědoma tohoto zkreslení toho, co vnímají jako téměř národní nápoj - a byly učiněny pokusy tento koncept znovu použít. V jednom okamžiku se italská vláda obrátila na Světovou obchodní organizaci ve snaze omezit používání výrazu „italské espresso“. U amerických soudů také došlo k několika pokusům omezit tento termín na kávu vyráběnou italskými pražícími společnostmi. A italský parlament nyní vysílá inspektory po celém světě, aby „certifikovali“, zda káva produkovaná na různých místech odpovídá italským standardům kvality.

Tyto pokusy ovládat tento koncept, i když jsou srozumitelné (jen si představte, kolik peněz je třeba vydělat kontrolou duševního vlastnictví espressa!), Selhaly. Jednoduše, zatímco Itálie vynalezla první moderní kávovar, bylo zjištěno, že nemá dostatečnou kulturní hegemonii nad kávou; je to nápoj, který existuje po celém světě v mnoha různých formátech. Nebo to řekněte takto: espresso může být klíčovou součástí italské kultury, ale italské dědictví není klíčovou součástí espressa. 

Tyto pokusy však ukazují silně hrdý a obranný postoj Italových k jejich kávě. Neúspěch velkých kavárenských značek a speciálních káv proniknout na italskou scénu spočívá v ironické, desetileté kávové kultuře: takové, která si cení především společenskosti, servisu a cenové dostupnosti.

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Jak ovlivňuje tlak kvalitu espressa?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye17 bookmarkNezařazené

Co dělá perfektní espresso , no, espresso? Tlak. Jistě, je zde také crema, velikost nápoje a koncentrovaná povaha kávy, ale nakonec to vše pod tlakem. Ale proč je to tak důležité? Jak to ovlivňuje recepty espressa? A proč je devět barů tak často doporučeným tlakem? Tlak Tlak je ..

Jak si připravit espresso doma

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye15 bookmarkNezařazené

Pochopení espressa Než skočíme do jejich rady, začněme tím, co je vlastně espresso. Tato krátká káva je známá svou intenzitou, něčím, co je vytvářeno malým objemem a tlakem při vaření. Podle ACA (Special Coffee Association, SCA) je „espresso 25–35 ml nápoj připravený ze ..

Espresso vs filtr: Jaký je rozdíl?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye20 bookmarkNezařazené

Káva už není jen káva. Specializované obchody zcela změnily způsob, jakým zobrazujeme a chutnáváme náš šálek Joe. Objevili jsme nesčetné množství metod pro její přípravu a lidé se probouzejí k maličkým složitostem, které ovlivňují celkovou chuť našeho nápoje. Jaký je ..

Jak si připravit espresso ve 14 krocích

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye14 bookmarkNezařazené

Espresso: zhruba 30 ml kávové dobroty. Úžasné espresso může být složité, plné a sladké. Může to být nejlepší věc o vašem dni. A espresso není jen nápoj sám o sobě - ​​je to také srdce oblíbených nápojů mnoha zákazníků, jako jsou latte, cappuccino, Americano, ..

Pražení na filtrovanou kávu vs. na espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye15 bookmarkNezařazené

Při výběru profilu pražené kávy je třeba zvážit spoustu věcí. Usilujete o lehkou, střední nebo tmavou pečeně? Jak byla káva zpracována a co to znamená pro vaši pečenou křivku? Role má také metoda vaření. Pravděpodobně si zvolíte různé způsoby pražení v závislosti na ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.