Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightJak si připravit espresso ve 14 krocích

Jak si připravit espresso ve 14 krocích
Espresso: zhruba 30 ml kávové dobroty. Úžasné espresso může být složité, plné a sladké. Může to být nejlepší věc o vašem dni.
A espresso není jen nápoj sám o sobě - je to také srdce oblíbených nápojů mnoha zákazníků, jako jsou latte, cappuccino, Americano, plochá bílá, cortado, macchiato a další…
Jinými slovy, učení, jak vytáhnout skvělý espresso, může být jednou z nejdůležitějších věcí, které se naučíte jako barista. A jako někdo, kdo tráví mé dny koučováním baristů, ať už jde o zaměstnání nebo mistrovství v kávě , jsem tu, abych vám řekl, jak to udělat.
Varovné slovo: vytvoření skvělého espressa vyžaduje obětavost, pozornost k detailům a důslednost. Toto úsilí však vždy stojí za to. Pojďme tedy začít!
Základní parametry espressa
Při přípravě jakéhokoli kávového nápoje musíte znát dávku suché mleté kávy, množství vody, dobu extrakce a konečný objem. Všechny tyto faktory souvisejí - a pomocí espressa můžete nyní prozatím ignorovat objem vody.
Pojďme to rozebrat:
- Obecně dobrým výchozím místem pro dobu extrakce je 25 sekund. Držte se toho, dokud nebudete připraveni experimentovat s recepty espressa .
- Množství mleté kávy se bude lišit v závislosti na vašem espresso koši, ale pravděpodobně budete používat 8–10 gramů na jednu dávku.
- Jednorázová dávka espressa je obvykle 25–35 ml, čehož by mělo být s těmito parametry snadno dosaženo.
Nezapomeňte však, že se jedná o flexibilní pokyny, nikoli tvrdá a rychlá pravidla. Každá káva je jiná. Některé budou chutnat lépe s kratší dobou extrakce, jiné s mírně delší dobou extrakce. Nejlepší parametry budou mít také profil pečeně a velikost mletí.
I když se naučíte, jak připravit espresso, použijte tyto pokyny jako základ - ale jak postupujete ve znalostech kávy, nebojte se experimentovat. Pamatujte: chuť je klíčová . Ten okamžik, kdy pijete espresso, je ten, že víte, jestli jste si vytáhli skvělý výstřel. Tyto parametry vám k tomu pomohou, ale nejedná se o kritéria, podle kterých zákazníci budou posuzovat svůj nápoj.
A teď máte své parametry, je čas začít.
Krok 1: Pohár
Před použitím je třeba šálek zahřát. Opláchněte ji horkou vodou, aby porcelán nebo sklo při nárazu neochladilo váš nápoj.
Krok 2: Portafilter a košík
Dále zkontrolujte rukojeť portafilteru, zda je čistá a suchá. Pamatujte, že staré zbytky kávy ovlivní chuť nového espressa, které děláte. Vlhký koš ovlivní extrakci , protože způsobí zvlhčení kávy.
Krok 3: Mletí
Nasaďte mletou kávu do svého portafilteru. Dávejte pozor na velikost mletí a na dávku, abyste se ujistili, že svůj výstřel nepřesahujete ani nevytahujete. (Pamatujte: nedostatečně extrahovaná káva bude chutnat kyselou; příliš extrahovaná káva bude hořká.) Pokud máte kalibrovaný mlýnek na vyžádání, můžete snadno zkontrolovat dávku. Pokud ne, je nejlepší použít stupnici.
Krok 4: Rozprostření namleté kávy
Jemným poklepáním na rukojeť portafilteru na pěchovací podložce rovnoměrně rozložte mletou kávu, nebo - pokud ji máte - použijte distribuční nástroj. Toto je velmi důležitý krok, protože zajistí, že v kávě nemáte vzduchové kapsy. Přítomnost vzduchových kapes znamená, že voda bude proudit, to znamená, že bude brát konkrétní cesty skrz mletou kávu, než aby se šířila rovnoměrně. To zase znamená, že některé důvody se extrahují více než jiné.
Krok 5: Tampování
Dalším krokem je stlačení. Cílem je opět odstranit všechny vzduchové kapsy a zajistit, aby káva byla zcela vodorovná.
Vezměte si tamper a zatlačte ho na mletou kávu, ujistěte se, že jste oba stlačili rovně a použijte dostatečný tlak. Tlak je důležitý, protože to zajistí, že káva je přiměřeně stlačena a puk si zachová svůj tvar. ( Pravděpodobně však nepotřebujete 30 lb tlaku , a to i přes populární mýtus.) Rovněž přímá tampón zajistí rovnoměrnost kávy. Tímto způsobem vám pomůže vyhnout se nasměrování a naopak, přes, pod, nebo nekonzistentní extrakci.
Krok 6: Oprášít
Nakonec pomocí tamperu vyleštěte povrch mleté kávy. Chcete-li to provést, umístěte tamper na horní část puku a točit. Tím se vyhladí všechny malé hřebeny, čímž se zajistí, že povrch kávy bude opravdu hladký a plochý.
Krok 7: Vyčistěte
Dokážete si představit objednání cappuccina a najít v něm kávové sedliny? Abyste tomu zabránili, očistěte přebytečnou suchou kávu z horní části, uší a výtoků z vašeho portafilteru.
Krok 8: Opláchněte
Před vložením portafilteru opláchněte hlavu skupiny (pokud je to potřeba, vyčistěte hlavu skupiny). Tím se odstraní všechny staré kávové částice ze sprchové hlavice. Dejte pozor, abyste tento krok přehlédli! Pokud se některá z těchto částic dostala do vašeho espressa, můžete očekávat, že bude chutnat nekonzistentně nebo zastarale.
Krok 9: Vytáhněte espresso
Nakonec jste připraveni vložit rukojeť portafilteru do hlavy skupiny a začít vařit vaše espresso! Ujistěte se, že můžete začít s vařením okamžitě, protože teplo může způsobit popálení povrchu kávy.
Krok 10: Podávejte
Jakmile se stroj zastaví - buď automaticky, nebo proto, že jste jej ručně zastavili na 25 sekund - vyjměte šálek ze zásobníku stroje. Nyní můžete servírovat espresso nebo začít kouřit mléko na latte nebo cappuccino.
Krok 11: Zlikvidujte Puk
Vyjměte portafilter a vyhoďte kávový puk do knock boxu. Nezapomeňte tento krok nikdy přeskočit!
Krok 12: Vyčistěte držadlo
Vyčistěte a opláchněte rukojeť a připravte se na další výstřel. Nezapomeňte to také vysušit!
Krok 13: Vyčistěte hlavu skupiny
Opláchněte a očistěte hlavu skupiny. Musíte jej důkladně očistit, abyste odstranili všechny oleje nebo částice, které by mohly zkazit další výstřel.
Krok 14: Vyměňte zařízení
Vložte portafilter zpět do hlavy skupiny a připravte se na další kolo. Udržuje to čisté a horké a také zabraňuje ztrátě!
Takže, máte to: 14 kroků k tahání skvělého espressa! Toto je základní sada pokynů, ale je důležité, abyste nikdy nepřehlédli základy dobrého vaření.
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.