Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Poměry kávy při přípravě: Co ..

Obrázek příspěvku: Poměry kávy při přípravě: Co potřebujete vědět

Poměry kávy při přípravě: Co potřebujete vědět

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye45 shlédnutí

Našim oblíbeným nápojem ve své nejjednodušší formě jsou mleté ​​kávové boby smíchané s vodou. To, co určuje, jak dobře to chutná - ať už máme sladkou, komplexní, vyváženou a aromatickou kávu nebo kyselou nebo hořkou - záleží na dvou věcech: kvalitě kávových zrn a vody a na tom, jak je mícháme. Tento poslední prvek může být docela propracovaný: velikost mletí , doba vaření, teplota vody , zařízení na vaření a další ovlivní náš poslední pohár.

A pak, samozřejmě, je tu poměr vaření . To je poměr mleté ​​kávy k vodě, něco, co ovlivní sílu vašeho nápoje, pocit v ústech a další. Pojďme se tedy podívat na důležitost poměru pivovarnictví k výrobě skvělé kávy.

Proč je poměr tak důležitý?

Chuť kávy se bude lišit v závislosti na receptu. Ano, káva na vaření receptů je jako pečení dortu. Na množství každé použité složky záleží. Jen přidáním nebo snížením množství vody nebo kávy můžete změnit chuť kávy, viskozitu a další.

Některé baristy používají recepty, jako je „50 gramů kávy na litr vody pro tolik šálků.“ Ale jiné budou mluvit o poměrech, jako je 1:14 - 14 ml vody na každý gram kávy - nebo 1:16 - 16 ml vody na každý gram kávy.

Různé metody vaření, různé poměry vaření

Řekněme, že máte vysoce kvalitní kávu specializované kvality, která byla mistrovsky pečena, aby zdůraznila své nejlepší vlastnosti - snad její jasmínovou vůni nebo příchuť červené jablko, její zaoblené tělo nebo medovou sladkost. Jak bys to uvařil?

Máte několik možností: filtrační káva je pro mnoho lidí ideálním způsobem, jak ochutnat nuance vaší kávy. (Jsou to také moje preference.) S delším a zředěnějším nápojem jsou příchutě čisté. Naproti tomu espreso je kratší, intenzivnější nápoj, který vyniká zobrazením dvou nebo tří hlavních příchutí.

A s tím přichází jiný ideální poměr vaření, velikost mletí, doba extrakce a další.

Bez ohledu na poměr vaření, většina baristů se snaží udržet konzistentní. To znamená, že mohou pracovat efektivněji a efektivněji. Také vědí, že pokud mají rádi, jak káva chutná, mohou ji v budoucnu replikovat.

espressa budete používat extrémně jemnou mletí a krátkou dobu vaření (často kolem 25–30 sekund) a velmi málo vody - pravděpodobně budete mít poměr někde mezi 1: 1 a 1: 3. A pak máte ristretto a lungos, kratší a delší verze espressa.

Obecně lze říci, že pokud jde o ponořenou kávu (jako je francouzský tisk, AeroPress nebo baňkování kávy), budete potřebovat hrubou mletí a delší dobu vaření. Pro odkapávání nebo nalití je zde určitá odchylka v ideální velikosti grilování a dobách vaření. Ponoření a kapání vyžadují mnohem více vody - a mnohem více kávy! Můžete vidět například 1:15 nebo 1:18. Obecně platí, že při ponoření budete potřebovat méně kávy než při kapání / vylévání.

To vše jsou však pokyny. Jsou dobrým výchozím místem pro vývoj vaší receptury, ale pokud chcete vědět, co je nejlepší, musíte experimentovat. Vyzkoušejte různé poměry vaření s různými kávami.

Existuje ideální poměr ?

Ano i ne.

Nejprve je dobré se dozvědět, jak různé kultury rádi připravují kávu. Některé země dávají přednost delikátnějším pivám; další, intenzivnější.

Za druhé, zatímco mnoho lidí doporučí různé poměry, vždy záleží na kávě.

Jak tedy víte, jaký poměr vaření se má použít? Filtrační káva vyrobená v 1:20 by byla slabým zředěným šálkem. 1:10 by bylo velmi intenzivní. Toto jsou krajní konce stupnice; vaším cílem by mělo být najít správnou rovnováhu pro každý šálek. Chcete být schopni vnímat vůně, vůně, příchutě a kyselost a všechny tóny, které může rafinovaný patro ochutnat - a chcete si je užít.

Nejde jen o poměr ...

Poměr uvaření kávy je důležitý, ale je třeba zvážit i další věci: druh vody, profil mletí, teplotu, jak vyléváte vodu ... existuje tolik proměnných.

Pokud vaše káva nechutná správně, měli byste začít změnou jedné proměnné najednou a udržet vše ostatní konzistentní. Nejjednodušší je začít s velikostí grindu:

  • Pokud je vaše káva kyselá, slaná nebo chybí, jemně ji rozdrťte . Tím se zvýší kontaktní plocha, což zase zvýší rychlost extrakce a umožní vám získat více těch sladkých kávových příchutí v šálku.
  • Pokud je vaše káva příliš hořká, mletí hrubší . Tím se zmenší kontaktní plocha, sníží se rychlost extrakce a zabrání se vstupu příliš velké hořkosti do vaření.

Poznámka: rychlost extrakce (rychlost, s jakou sloučeniny vstupují do vařeného nápoje z půdy) a doba vaření (množství času, ve kterém se mletá voda a káva dostanou do kontaktu) mohou znít podobně, ale jsou velmi odlišné. Dávejte pozor, abyste je nezaměňovali. 

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye47 bookmarkNezařazené

Promiňte hříčku, ale hrubost není malá záležitost. Ovládání této proměnné vám umožní zlepšit chuť kávy, zajistit opakovatelnost, experimentovat s recepty a další. Bohužel, mnoho nádherné kávy bylo puštěno jeho drsným profilem. Od špatné velikosti (často způsobené ..

Jak degustovat kávu jako profík

personAdmin access_time10. may 2019 remove_red_eye486 bookmarkNezařazené

Rychlá příručka k degustaci kávy, naučte se ocenit skvělý šálek kávy! Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv slušnější kavárnu a objednáte si luxusní espresso, budete se muset za aktuální množství kávy, které se použijí, zaplatit přibližně 2000 korun za kilogram. Pokud se ..

Pražení na filtrovanou kávu vs. na espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye38 bookmarkNezařazené

Při výběru profilu pražené kávy je třeba zvážit spoustu věcí. Usilujete o lehkou, střední nebo tmavou pečeně? Jak byla káva zpracována a co to znamená pro vaši pečenou křivku? Role má také metoda vaření. Pravděpodobně si zvolíte různé způsoby pražení v závislosti na ..

Historie italského espressa: Znáte historii kávy?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye48 bookmarkNezařazené

Espresso shot: základna každé nefiltrované kávy. Nejčistší forma nápoje. A klíč k pochopení italské kultury kávy. Itálie nám dává espresso, je předky druhé i třetí vlny. Předefinovala, co to káva znamená. Avšak pití kávy v Itálii je jiné než ve zbytku světa: ..

Espresso vs filtr: Jaký je rozdíl?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye55 bookmarkNezařazené

Káva už není jen káva. Specializované obchody zcela změnily způsob, jakým zobrazujeme a chutnáváme náš šálek Joe. Objevili jsme nesčetné množství metod pro její přípravu a lidé se probouzejí k maličkým složitostem, které ovlivňují celkovou chuť našeho nápoje. Jaký je ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.