Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Porozumění různým typům kávovaru

Obrázek příspěvku: Porozumění různým typům kávovaru

Porozumění různým typům kávovaru

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye34 shlédnutí

Profesionální espresso stroje jsou stále častěji vidět v kancelářích a domácnostech. Je skvělé, že můžeme připravit naši speciální kávu v práci nebo bez opuštění domu, ale kolik opravdu rozumíte tomu, co se stane, když..

Úhledný kryt může skrývat výrazně odlišné mechanismy. Pojďme se podívat pod kryt a dozvědět se více o kávovarech.

Parní kávovary

Uvádí se, že v roce 1884 Angelo Moriondo představil na výstavě v Turíně „novou parní mašinu pro ekonomickou a okamžitou konfekci kávového nápoje“. Zrodil se tlakový kávový systém.

Elektrické stroje poháněné parou se dodnes používají. Díky své jednoduchosti se snadno používají a udržují a jsou cenově dostupné a kompaktní. Jak ale fungují?

Ve vzduchotěsné nádrži se voda ohřeje na bod varu a vytvoří se pára. To vytváří tlak, který tlačí vodu skrz nádrž a do kávy. Je to podobné tomu, co se děje uvnitř hrnce moka.

Nevýhodou parních strojů je, že dosahují pouze 1–1,5 baru tlaku. Ideální tlak pro výstřel espressa je 9 barů.

V těchto strojích se voda použitá k vytvoření páry také používá k vaření kávy. To znamená, že se voda téměř dostane do varu, když dosáhne fazolí a díky nadměrné extrakci může způsobit špatnou chuť kávy .

Pákové stroje

Stroje poháněné pákou vyžadují fyzickou sílu, aby stáhly výstřel. Existují dva druhy: manuální a pružinový.

Ruční stroj lze rozeznat podle vodorovné klidové polohy páky. Když je zvednutý, otvor ve varné komoře se nasává předehřátou vodou, aby nasytil půdu. Barista může ovládat délku předběžné infuze, průtok a tlak, když snižují páku.

U strojů poháněných pružinou páka směřuje nahoru, když je vnitřní pružina uvolněná. Zatažením páky dolů se pružina stlačí a píst zvedne. To vytváří prostor ve varné komoře pro vstup vody.

Páka se vrací, když pružina uvolňuje napětí. To způsobí, že píst tlačí vodu dolů a extrahuje espresso.

U pákových strojů má barista kontrolu. Pokud určitá káva potřebuje delší předběžnou infuzi nebo extrahuje více chuti s výrazným tlakovým profilem, je snadné to udělat. Umožňují kreativitu a experimentování.

Pákové stroje přitahují pozornost a nedostatek elektrických součástí může být lákavý. Dnes se často nepoužívají a rozhodně nejsou ideální pro rušnou kavárnu, ale pokud chcete vyrábět kávu v režimu steampunk, tento druh stroje je pro vás.

Ale proč by tahání espressa mělo být těžkou prací? Pákové stroje vyžadují fyzickou námahu a porozumění tomu, jak ovládat proměnné. A úplná lidská kontrola může způsobit nekonzistentnost.

Většina pákových strojů má pouze jeden kotel a spoléhá na ochlazení vody před tím, než dosáhne kávy, což může být nekonzistentní.

Poloautomatické stroje

To je pravděpodobně to, co si představujete, když uvažujete o profesionálním kávovaru. Poloautomatické stroje používají automatizovaný systém k pohánění vody skrz skupinu hlav. Za broušení, pěchování a kontrolu doby těžby odpovídá barista.

Jsou dobrým kompromisem mezi lidskou kontrolou a mechanizovanou konzistencí. Máte na starosti výstřel, ale je zde regulovaný tlak vody a teplota, takže je těžší se zkazit.

Automatické stroje

Jsou velmi podobné poloautomatickým strojům, ale automaticky zastaví průtok vody. To zajišťuje konzistentní objem v každém záběru a znamená, že nemusíte stát nad každým espresem, abyste zastavili přetečení. Automatické kávovary se používají také v kavárnách.

Superautomatické stroje

Super-automatika to všechno. Stroj mele fazole a měří, vyplňuje a stlačuje pozemky do portafilteru. Stisknutím tlačítka získáte pokaždé konzistentní snímek. Některé stroje umožňují provádět úpravy velikosti grindu a načasování, ale je zde jen malý prostor pro kreativitu. Obvykle se používají spíše v domácnostech a kancelářích než v kavárnách.

Mechanika stroje poháněného čerpadlem

V těchto strojích jsou různá čerpadla: vibrační, rotační a ozubená. Ivan mi říká, že vibrační čerpadla se obvykle používají v superautomatických strojích a že jsou „opravdu nestabilní, pokud jde o regulaci tlaku, protože pracují s pevným tlakem“.

Říká, že „tlak může stoupnout ze 4 barů na začátku extrakce až na 14-16 barů, když dokončují espreso“. Existují situace, kdy budete chtít změnit profil tlaku, ale jak víme , neplánovaný nerovnoměrný tlak může vytvořit špatné espresso.

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Jak na skvělé domácí espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye64 bookmarkNezařazené

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je možné doma vyrobit vynikající espresso bez profesionálního stroje na úrovni barista. Na La Marzocco není třeba stříkat. Proč? Všechno jde o porozumění a ovládání proměnných v každé fázi přípravy espressa. Musíte neustále ..

Pražení na filtrovanou kávu vs. na espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye40 bookmarkNezařazené

Při výběru profilu pražené kávy je třeba zvážit spoustu věcí. Usilujete o lehkou, střední nebo tmavou pečeně? Jak byla káva zpracována a co to znamená pro vaši pečenou křivku? Role má také metoda vaření. Pravděpodobně si zvolíte různé způsoby pražení v závislosti na ..

Jak ovlivňuje tlak kvalitu espressa?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye45 bookmarkNezařazené

Co dělá perfektní espresso , no, espresso? Tlak. Jistě, je zde také crema, velikost nápoje a koncentrovaná povaha kávy, ale nakonec to vše pod tlakem. Ale proč je to tak důležité? Jak to ovlivňuje recepty espressa? A proč je devět barů tak často doporučeným tlakem? Tlak Tlak je ..

Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye49 bookmarkNezařazené

Promiňte hříčku, ale hrubost není malá záležitost. Ovládání této proměnné vám umožní zlepšit chuť kávy, zajistit opakovatelnost, experimentovat s recepty a další. Bohužel, mnoho nádherné kávy bylo puštěno jeho drsným profilem. Od špatné velikosti (často způsobené ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.