Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí ..

Obrázek příspěvku: Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

Průvodce hrubosti mletí kávy, konzistencí a chutí

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye46 shlédnutí

Promiňte hříčku, ale hrubost není malá záležitost. Ovládání této proměnné vám umožní zlepšit chuť kávy, zajistit opakovatelnost, experimentovat s recepty a další.

Bohužel, mnoho nádherné kávy bylo puštěno jeho drsným profilem. Od špatné velikosti (často způsobené špatným pochopením receptů) po nekonzistentní grindy, existuje mnoho faktorů, které se mohou pokazit. Výsledek? Cokoli od kyselých nebo hořkých káv po neschopnost znovu vytvořit ten dokonalý pohár.

Mluvil jsem s Markem Vecchiarellim, zakladatelem Kruve a tvůrcem sady Kruve Sifter, podpořeným trojnásobným japonským šampionem Barista Miki Suzuki, pětinásobným šampionem Kanady Barista Ben Putem a dalšími. Nástroj redukuje shluky a zajišťuje konzistenci mletí - tak kdo lepší než Mark rozložit velikost mletí pro mě?

Velikost mletí, extrakce a příchuť

Při přípravě kávy je naším největším cílem dosáhnout řízené extrakce. Konečná chuť kávy bude záviset na tom, kolik sloučenin je extrahováno z pražených zrn do našeho vaření - něco, co je jemná rovnováha vody: poměr kávy, doba vaření, teplota vody, velikost mletí a další.

Účelem mletí našich kávových zrn je zvětšit povrchovou plochu přicházející do styku s vodou. A čím jemnější nebo hrubší mletí, tím více nebo méně rychle prochází voda - ovlivňuje to dobu vaření i účinnost extrakce.

Hrubší mletí má volnější částice, které zase umožní, aby se voda mezi nimi pohybovala rychleji. Kombinace menší plochy povrchu a kratší doby vaření  znamená, že dojde k menší extrakci. Na druhé straně jemnější mletí má částice, které jsou baleny blíže k sobě. To znamená, že voda prochází mletím déle a že je zde větší plocha - což vede k většímu odsávání.

Je vaše káva svraštěná v ústech? Vaše velikost mletí je příliš hrubá - jděte jemněji. A jestli je to hořká vařečka? Máte opačný problém; zkuste broušení hrubší.

Ale existuje několik faktorů, které pomáhají určit přesnou velikost mletí, která je nejlepší. Pojďme se na ně podívat.

Co ovlivňuje ideální velikost mletí?

Za prvé, osobní preference vždy určí ideální recept na kávu. Také se bude vařit káva, kterou vaříte: v závislosti na původu, rozmanitosti , způsobu zpracování , profilu pečení a dalších, možná budete chtít zdůraznit různé vlastnosti. Například tmavé pečeně jsou rozpustnější, takže byste mohli použít mírně hrubší mletí.

Zvláštní pozornost si však zaslouží dva body. První z nich je způsob vaření : různé varné zařízení je vhodné pro různé velikosti mletí. Například francouzský tisk je obvykle spárován s hrubou bruskou. Většina nalévání (výjimkou je Chemex) se hodí k středně jemným mletím. S espressem nebo tureckou kávou budete chtít jít v pořádku a extra v pořádku. A někteří sládci, jako AeroPress, se mohou hodit pro širokou škálu velikostí mletí.

Pak je tu stáří vaší kávy . Doufejme, že budete mít vždy po ruce čerstvé fazole, ale jak dny ubíhají od doby, kdy byly pečené, budete chtít vyladit recept na vaření. Důvodem je, že chuť kávy postupem času slábne. V tomto případě mnoho domácích kávovarů a baristů chtělo jemněji mlít; jiní dávají přednost úpravě dávky kávy a mletí hrubší. První možnost zvýší extrakci; druhý, intenzita.

Přesto, i když kontrola velikosti mletí otevírá dveře manipulaci s extrakcí kávy - a tím i chuť kávy -, existuje také několik věcí, které mohou baristům a domácím kávovarům ztížit.

Problémy s mletím kávy: Jak velká je stolní sůl?

Jedním z kamenů úrazu je slovní zásoba, o které mluvíme o velikosti grindu. Kolikrát jste četli varný recept, který vyžaduje grind velikosti „stolní soli“, „košer mořské soli“ nebo „jemného písku?“

Problém je v tom, že mnoho lidí si tyto popisy přečte a ve skutečnosti neví, jaká je velikost mořské soli košer. I když ano, je to daleko od jakéhokoli přesného měření. To může způsobit, že replikace receptů nebo kalibrování brusek bude velmi obtížné.

Abychom zajistili konzistentní velikosti mletí, potřebujeme univerzální jazyk. Někdy se můžete podívat na nastavení vašeho mletí. Například Baratza Sette 30 používá čísla 1–30. Tato možnost však není možná u všech brusek. U mnoha ručních brusek jednoduše upravíte brusku otáčením neoznačeného kolečka - což znamená, že nemůžete sdělit, jaké „nastavení“ jste použili.

A co víc, protože otřepy a čepele se časem otupují, mohou dva mletí stejného modelu stále mlít jinak. Ve skutečnosti může stejný mlýnek produkovat různě velké pozemky od jedné sezony do další.

A samozřejmě, pokud si přejete použít recept od někoho s jinou značkou mletí, „nastavení 10“ vám vůbec nepomůže.

Problém konzistence kávy a mletí

Kromě toho, bez ohledu na to, jaký mlýnek používáte, může být problém nekonzistentnost. Pokud vaše mletá káva obsahuje směs větších a menších mletých surovin („balvany“ a „pokuty“), budou se extrahovat různými rychlostmi.

Obvykle se větší částice podextrahují, zatímco menší částice se nadextrahují. To může mít za následek nepředvídatelné rychlosti extrakce, zmatit chuť vaší kávy, zabránit vám v úspěšné replikaci receptu a další.

Chcete-li to vyřešit, většina kávových nadšenců se rozhodne pro vysoce kvalitní mletí na otřepy - ale i ty nejdražší z nich mohou mít stupeň nesrovnalosti v mletí. Fazole mají tendenci se roztříštit spíše než úhledně praskat. To téměř vždy povede k pokutám a balvanům.

Ve snaze o vysoce kvalitní speciální kávu není žádná proměnná příliš malá na to, aby bylo možné zvážit. Získáním správné a konzistentní velikosti mletí můžete připravovat recepty na vaření přesně podle vašich preferencí. Můžete experimentovat s různými proměnnými. A užijete si lahodný šálek kávy - nejen jednou, ale pokaždé.

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Jak vám může hrubost mletí pomoci uvařit kávu s lepší chutí

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye39 bookmarkNezařazené

Takže chcete, aby vaše káva chutnala ještě lahodněji, sladce a vyváženě. Chcete tu neuvěřitelnou vůni a přetrvávající dochuť. A chcete to pokaždé. Existuje mnoho proměnných, které ovlivňují to, jak vaše káva chutná: čas, teplota, varné zařízení ... Ale ..

Srovnání metod přípravy kávy - Jak na kávu doma ?

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye45 bookmarkNezařazené

Hledáte nové zařízení na vaření kávy? Z čeho si vybrat. A každý z nich vytvoří jinou chuť kávy - nemluvě o různých stupních obtížnosti. Tato odrůda je jednou z velkých věcí, které se týkají speciální kávy a kávy třetí vlny: pro vás je snadné najít perfektní ..

Jak zlepšit konzistenci při přípravě nápojů na bázi espressa

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye44 bookmarkNezařazené

Špatná recenze obdrží specializovaná kavárna. "Espresso nebylo tak dobré jako naposledy," říká recenze. "Obchod šel z kopce." Špatná recenze dostává také specializovaná kavárna na ulici. "Lahodná káva, pokud můžete počkat 15 minut na vaše cappuccino," stěžuje si zákazník. ..

Jak si připravit espresso doma

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye40 bookmarkNezařazené

Pochopení espressa Než skočíme do jejich rady, začněme tím, co je vlastně espresso. Tato krátká káva je známá svou intenzitou, něčím, co je vytvářeno malým objemem a tlakem při vaření. Podle ACA (Special Coffee Association, SCA) je „espresso 25–35 ml nápoj připravený ze ..

Jak degustovat kávu jako profík

personAdmin access_time10. may 2019 remove_red_eye486 bookmarkNezařazené

Rychlá příručka k degustaci kávy, naučte se ocenit skvělý šálek kávy! Pokud se rozhodnete pro jakoukoliv slušnější kavárnu a objednáte si luxusní espresso, budete se muset za aktuální množství kávy, které se použijí, zaplatit přibližně 2000 korun za kilogram. Pokud se ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.