Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_rightSrovnání metod přípravy kávy - Jak na ..

Srovnání metod přípravy kávy - Jak na kávu doma ?
Hledáte nové zařízení na vaření kávy? Z čeho si vybrat. A každý z nich vytvoří jinou chuť kávy - nemluvě o různých stupních obtížnosti.
Tato odrůda je jednou z velkých věcí, které se týkají speciální kávy a kávy třetí vlny: pro vás je snadné najít perfektní šálek. Experimentování však může být také skličující. Nikdy se nebojte: shrnuli jsme rozdíly mezi hlavními varnými zařízeními a několik užitečných tipů.
Hario V60
Pojmenován pro svůj charakteristický kužel 60 °, jedná se o populární zařízení na vaření Nabízí konzistenci a příjemně čistý chuťový profil. Je také snadné experimentovat s parametry extrakce, jako je teplota vody, velikost mletí a poměr kávy k vodě.
Použijte středně jemnou až jemnou mletí a po rozkvětu nalijte vodu do soustředných kruhů přímo na kávové lůžko. Možná budete chtít vyzkoušet pulzní lití, kde naléváte malé množství vody najednou.
Chemex
Chemex je vizuálně zátkou. Ve skutečnosti má dokonce místo v Muzeu moderního umění v New Yorku. A co víc, na rozdíl od mnoha jiných nalévání zařízení můžete vařit až osm šálků najednou.
Co se týče kávy, skvělou věcí na tomto sládku jsou jeho filtry. Jsou silnější než průměr, takže z posledního šálku drží hodně oleje. Vzhledem k hlubokému tvaru v Chemexu však může být těžší zajistit konzistenci při vaření .
Jo, a na rozdíl od většiny nalévání, Chemex normálně pracuje lépe se středně hrubou bruskou.
Batch Brew
Pivovary šarží bývaly spojovány s nekvalitní, spálenou kávou, která byla vyrobena několik hodin před podáváním. Nicméně, postoje jsou nyní mění a roste řada speciálních dávkových pivovarů, které byly certifikovány podle Speciality Coffee Association (SCA). Některé specializované kavárny dokonce dávají přednost před ručními sládky .
Dobrou zprávou je, že speciální pivovarnické šarže se snadno ovládají. Často můžete určit teplotu na nejbližší stupeň, napodobit pulzní vylévání, ovládat květ a další. U těch špičkových můžete dokonce nastavit měnící se teplotu v průběhu vaření, abyste mohli regulovat odsávání.
Chytré překapávače
Toto zařízení může vypadat spíš jako nalití, ale ve skutečnosti je to kombinace filtru a ponoření. S ventilem na dně zcela ponoříte kávu do vody tak, aby mohla probíhat extrakce. Až budete připraveni, otevřete ventil a kávové filtry ven. Pokud jde o velikost grindu, budete chtít středně hrubé nastavení.
French press
French press, jeden z nejznámějších a nejjednodušších nástrojů na výrobu kávy, je často ( i když ne vždy ) vyhledáván specializovanými pijáky. Profil chuti však může vylepšit několik jednoduchých triků.
A co je nejdůležitější ze všeho, ujistěte se, že po stisknutí kávu dekantujete. Pokud tak neučiníte, bude pivovar vystaven pozemkům a bude pokračovat v extrakci. A protože hořké sloučeniny jsou poslední , které se mohou extrahovat , můžete skončit šálkem kávy, která svírá ústy.
Normálně se doporučuje drcení kursu, ale někteří lidé uvádějí lepší výsledky, když experimentují s dobou drcení a ponoření.
AeroPress
AeroPress je lehká, přenosná a odolná inovace od společnosti Aerobie, Inc., kterou milují lidé, kteří kávu dělají na cestách. Ať už turistiku, plachtění nebo dokonce létání horkovzdušným balónem , nabízí dobrou kávu rychle.
Můžete očekávat, že se z tohoto zařízení bude vařit s plným tělem, ale existuje spousta prostoru pro experimentování. Zatímco AeroPress je snadný pro začátečníky, je to také jediné zařízení na vaření piva, které má své vlastní mistrovství světa (samozřejmě kromě stroje na espresso).
Existují dva populární způsoby, jak vytvořit AeroPress: obrácený a tradiční.
Invertovaný:
- Položte píst vzhůru nohama na pult, poté vezměte „zkumavku“ AeroPress a zatlačte ji přes těsnění pístu. Chcete, aby seděl asi 1 cm dolů od pístu.
- Umístěte čerstvě mletou kávu do zkumavky tak, aby seděla na těsnění pístu. V závislosti na vašich preferencích můžete použít cokoli od jemné až střední hrubosti.
- Přidejte vodu a nechte kávu rozkvétat.
- Přidejte zbývající vodu najednou a poté promíchejte (volitelné, ale doporučeno).
- Až budete připraveni, přidejte víčko filtru a opláchnutý filtrační papír nahoru, převlékněte AeroPress na svůj šálek a stiskněte.
Tradiční:
- Přidejte víčko filtru a opláchnutý filtrační papír do „zkumavky“ AeroPress a poté jej vložte na horní část šálku.
- Přidejte čerstvě mletou kávu. V závislosti na vašich preferencích můžete použít cokoli od jemné až střední hrubosti.
- Přidejte vodu a nechte kávu rozkvétat.
- Přidejte zbývající vodu najednou.
- Míchat.
- Vložte píst asi 1 cm a poté jej vytáhněte směrem nahoru, čímž vytvoříte odsávání (zabráníte tak kapání vody).
- Až budete připraveni, ponořte se.
Domácí espresso stroj
Pro ty, kteří opravdu milují své espresso, existuje několik náhrad za domácí espresso. Jedná se však o statnou investici - jak z hlediska počátečního stroje, tak z případných doplňků. Nový, vysoce kvalitní stroj na espresso prosumer začne v ceně okolo 10 000 kč.
Případně si můžete zakoupit přenosné / ruční kávovary . Ty budou mít méně funkcí než domácí espresso a mohou mít různou kvalitu. Jsou však také obvykle levnější a lze je použít při kempování nebo cestování.
Pěstování kávy espresso je samozřejmě úplně jiné než nalití nebo ponoření: mluvíte zvlášť jemnou mletou kávu, kterou jste ucpali před umístěním do portafilteru; krátká a sladká doba vaření; a skvělé příležitosti pro manipulaci s recepty (v závislosti na kvalitě vašeho stroje).
Moka konvice
Stejně jako frenchpress má i toto tradiční zařízení na vaření piva špatnou pověst - a stejně jakofrenchpress může i vaše vaření vylepšit několik jednoduchých vylepšení.
Umístěte jemně mletou kávu do komory, přidejte vodu a položte sládek na varnou desku: je to opravdu tak jednoduché. Přesto se tradičně vaří Moka konvice, což má za následek spálené, popelové vaří. Abyste se ujistili, že se to u vaší kávy nestane, ohřejte vodu předem. Pokud použijete pokojovou teplotu nebo studenou vodu, zůstane káva na horkém kovovém povrchu příliš dlouho.
0 komentářů
Vložit komentář
Nepublikujte SPAM!
Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.
Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.