Blog keyboard_arrow_right Nezařazené keyboard_arrow_right Zlepšuje vaše Latte Art kávu- nebo ..

Obrázek příspěvku: Zlepšuje vaše Latte Art kávu- nebo zhoršuje?

Zlepšuje vaše Latte Art kávu- nebo zhoršuje?

person access_time24. october 2019 chat_bubble_outline0 komentářů remove_red_eye55 shlédnutí

Představte si, že půjdete do kavárny třetí vlny, objednáte si bílou bílou a obdržíte dokonale extrahovanou chutnou bílou bílou… bez latte art. Svět byl šílený nebo žádný velký problém?

Latte art se stalo nezbytnou součástí světa speciálních káv. To si nejen vážíme; očekáváme to. Ale kromě toho, že vypadáme hezky, je diskutabilní, jak dobře to slouží. Takže jsem se rozhodl podívat se na to ze šesti různých úhlů, abych určil, jakou hodnotu ve skutečnosti přidává - nebo od toho odpoutá! - vaše káva. Čtěte dále a zjistěte, zda byste v budoucnu měli latte art přeskočit.

1. Chuť

Nápoje na bázi mléka jsou jednoduše řečeno kombinací dušeného mléka a výstřelů espressa. Jak mícháte tyto přísady, může výrazně ovlivnit vaše vnímání chuti v šálku.   

Matt Perger z Barista Hustle experimentoval s latte artem již v květnu 2015. Vyrobil dva cappuccina, oba se stejným poměrem espressa k mléku a oba s latte artem. Poté zamíchal jednu z káv, takže mléko bylo rovnoměrně rozloženo (a latte art zničeno), než se zavázal oči, aby provedl slepou chuťovou zkoušku.

Výsledek? Pokud chcete vyvážený pohár, latte art nemusí být vaším přítelem. Ve jménu kontrastu a symetrie vytváří latte art 360 ° kroužek čistého crema, který může vypadat pěkně, ale není úplně jemný. Ale bez latte umění se obvykle hořká a štiplavá espreso crema kombinuje s mlékem a vytváří bohatou a intenzivní chuť.

Může však být k dispozici třetí možnost - ta, která vám umožní vylévat krásné umění latte a vyhnout se hořkému prvnímu doušku, který se svírá ústy. Scott Rao je často připočítán s popularizací této metody: nejprve, nalijte trochu těžšího mléka z džbánu do espressa výstřelu a dobře promíchejte, abyste odstranili hořkost crema; pak doplňte nápoj jako obvykle latte art. Tím se odstraní ta počáteční hořkost. Já osobně mám pocit, že latte art také vypadá lépe, protože hnědá káva má rovnoměrnější barvu.

2. Více-smyslový zážitek

Když vypijete šálek kávy, zažijete kombinaci chuti, vůně a pocitu v ústech. Ty tvoří chuť nápoje. Někteří by však tvrdili, že chuť je víc než jen tyto tři prvky.

V rozhovoru pro Little Black Coffee Cup Ida Steenová, autorka SCAE Sensory Education, uvedla, že „někteří autoři by dokonce nazvali příchuť smyslovým zážitkem a zahrnuli také smysly zraku a sluchu“. Podobně Olivia Auell psala o dopadu hudby na blogu SCAA:

"Pokud jste letos byli na Re: co Symposium, možná jste se zúčastnili experimentu, kde se během pití kávy hrály různé druhy hudby." Pomalá, strašidelná hudba vyvolala hořkost, zatímco jasné zvuky zvýraznily sladkost. “

Mezitím studie 2014 na Oxfordské univerzitě, publikovaná v recenzovaném časopise Flavor, zjistila, že aranžování salátů ve tvaru slavného uměleckého díla zvyšuje jeho vnímanou „chutnost“.

Chuť vaší ploché bílé tedy závisí na mnoha faktorech: na samotné kávě, ale také na vůni kolem vás (příliš parfémovaného zákazníka nebo nějakého teplého jídla), přehrávání hudby a možná i latte umění na vaší kávě.

3. Snaha navrhuje hodnotu

Nápoje pro labužníky, restaurace s hvězdami Michelin, kdekoli, kde se podává dobré jídlo ... to vše má význam pro to, jak jídlo vypadá, když je podáváno večeři.

Dobře prezentované pokrmy nenaznačují jen dobré jídlo. Také vyprávějí příběh o tom, co se stalo dříve: řetěz zkušených lidí věnoval pozornost každému detailu, aby byl možný nejlepší produkt. A jídlo považovali za dost cenné, aby to stálo za to.

Četné studie, včetně výše uvedené Oxfordské univerzity, zjistily, že dobrá prezentace zvyšuje vnímanou peněžní hodnotu jídla.

A káva funguje podobně. Krásné umění latte znamená veškerou těžkou práci, která se při výrobě tohoto nápoje stala: někdo se zajímal o kávu, během několika hodin praxe se naučili řemeslné zpracování a nyní vyvíjejí další úsilí k dodání vysoce kvalitního nápoje, který vypadá jak dobře chutná.

Posledních pět slov je samozřejmě důležitých: je to pouze dokonalost, když tato osoba vynaloží tolik úsilí na vytáčení v mlýnku a vytvoření receptury espressa. Ale dobré latte art (teoreticky) znamená, že ano, opravdu vynaložili veškeré úsilí.

4. Micropěna vs Umění

Jednou z nejvíce nepříjemných věcí na latte art je, když má za následek špatnou mikrofilmu . Víš, o čem mluvím: když barista podává nápoj s obráceným dvojitým labuťem plus tisíc růžic a vypadá to úžasně, ale mikropěna nedosáhne tloušťky 0,1 mm. Mohl bych dostat stejný pocit v ústech přidáním teplého mléka do frenchpressu .

Kvalitní cappuccina se svůdnou mikropenou poskytují jeden z nejhezčích somatosenzorických zážitků, jaké kdy byly: v jednom doušku můžete pociťovat jedinečnou kombinaci tloušťky a sladké chmýří.

Podle mého názoru je vždy škoda obětovat pocit v ústech za pěkný kus latte umění, který bude zkreslen prvním douškem. To se však nemusí stát: baristé prostě potřebují najít správnou rovnováhu.

5. Hodnota Instagramu

Sociální média jsou nezbytnou součástí každého kávového podnikání na světě - a také životů mnoha konzumentů kávy.

Pro majitele obchodů je každý jako srdeční tep, každý sdílí živinu v naší kavárně. Vytvářejí reklamu a přitahují nové zákazníky. Pokud však máte v plánu přeskočit latte art, protože se chcete zaměřit pouze na chuť, buďte připraveni mít na Instagramu dva následovníky: vaši matku a přítele, který pije pouze čaj, ale chce být zdvořilý.

V médiu jako Instagram, kde jediným smyslem je zrak, je latte art důležité vydělávat. Může přilákat následovníky, kteří vaši kávu ani neochutnali.

folder_openPřiřazené štítky

Podobné články

Jak si připravit espresso doma

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye40 bookmarkNezařazené

Pochopení espressa Než skočíme do jejich rady, začněme tím, co je vlastně espresso. Tato krátká káva je známá svou intenzitou, něčím, co je vytvářeno malým objemem a tlakem při vaření. Podle ACA (Special Coffee Association, SCA) je „espresso 25–35 ml nápoj připravený ze ..

Průvodce výběrem mlýnku na kávu

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye44 bookmarkNezařazené

Hledáte ještě lepší chuť kávy? Možná je čas investovat do nového mlýnku na kávu. Se všemi možnostmi na trhu však může být obtížné vybrat pro vás ten nejlepší stroj. Nikdy se nebojte - jsem tu, abych si před nákupem mlýnku na kávu rozdal některé z nejdůležitějších ..

Jak vám může hrubost mletí pomoci uvařit kávu s lepší chutí

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye39 bookmarkNezařazené

Takže chcete, aby vaše káva chutnala ještě lahodněji, sladce a vyváženě. Chcete tu neuvěřitelnou vůni a přetrvávající dochuť. A chcete to pokaždé. Existuje mnoho proměnných, které ovlivňují to, jak vaše káva chutná: čas, teplota, varné zařízení ... Ale ..

Jak si připravit espresso ve 14 krocích

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye42 bookmarkNezařazené

Espresso: zhruba 30 ml kávové dobroty. Úžasné espresso může být složité, plné a sladké. Může to být nejlepší věc o vašem dni. A espresso není jen nápoj sám o sobě - ​​je to také srdce oblíbených nápojů mnoha zákazníků, jako jsou latte, cappuccino, Americano, ..

Pražení na filtrovanou kávu vs. na espresso

personAdmin access_time24. october 2019 remove_red_eye38 bookmarkNezařazené

Při výběru profilu pražené kávy je třeba zvážit spoustu věcí. Usilujete o lehkou, střední nebo tmavou pečeně? Jak byla káva zpracována a co to znamená pro vaši pečenou křivku? Role má také metoda vaření. Pravděpodobně si zvolíte různé způsoby pražení v závislosti na ..

0 komentářů

comment Žádné komentáře

Pokud chcete, můžete přidat první komentář k tomuto článku níže.

Vložit komentář

info_outline

Nepublikujte SPAM!

Jakékoliv SPAM komentáře, které nejsou relevantní k obsahu tohoto článku budou odstraněny.